Volledig scherm
Archiefbeeld Fashion Food Festival in Haaksbergen © Annina Romita

Winkeliers in Haaksbergen niet bang voor een doods dorp na opheffing BIZ

HAAKSBERGEN – De Bedrijveninvesteringszone (BIZ) wordt niet voortgezet en de aan de BIZ gelieerde Stichting Centrummanagement Haaksbergen houdt op te bestaan. Anderen moeten nu opstaan, anders sterven evenementen als de Meimarkt, de kermis en het Fashion Food Festival een stille dood. Winkeliers in het dorpshart verwachten echter niet dat het zo'n vaart zal lopen.

,,Ik kan me niet voorstellen dat er volgend jaar in Haaksbergen geen evenementen meer zijn", zegt Arjan Langenberg van de modezaak Arjan en Co aan De Kalter. Het verdwijnen van de BIZ viel hem rauw op het dak. ,,Ik heb de indruk dat veel tegenstemmers niet wisten wat de BIZ allemaal doet", zegt Langenberg.

Werk overnemen
Andere ondernemers moeten nu het werk van de Stichting Centrummanagement Haaksbergen overnemen. Dat zal volgens hem ook gebeuren. De winkeliers hebben daar immers baat bij. ,,Na de jaarwisseling moeten we nadenken over de festiviteiten voor volgend jaar." Langenberg vindt het daarbij belangrijk dat centrumondernemers samen optrekken.

Evenementen
Ook Dennis Klein Poelhuis van Bakker Bart betreurt het opdoeken van de BIZ. Hij heeft voor gestemd. ,,De BIZ ontlastte ons. Met dat geld worden evenementen georganiseerd. Die mogen we in Haaksbergen niet dood laten bloeden." Bas Nijhuis van de Echte Bakker BijOons is een voorstander van een levendig centrum. Maar hij vindt dat het in een ander constructie dan de BIZ kan. Hij heeft tegen gestemd. Het BIZ-tarief is volgens hem voor zijn onderneming onevenredig hoog.

Actie
​Op Facebook is de Haaksbergse Suzan Middelhuis een actie begonnen om de opheffing van BIZ ongedaan te maken. Haar bericht is inmiddels bijna 400 keer gedeeld.

Enschede e.o.