Volledig scherm
© Thinkstock

Wulp zit windmolens vlak over de grens bij Haaksbergen toch niet in de weg

LÜNTEN/AMMELOE - Vlak over de grens in Duitsland zitten toch geen broedende wulpen op de plek waar plannen zijn voor de bouw van twee windmolens. Dat meldt de Münsterland Zeitung.

Natuurbeschermers meldden in september dat ze bij het dorp Lünten, vlak over de grens bij Haaksbergen, een broedpaar van de wulp hadden ontdekt. De vondst van de beschermde vogels dreigde de bouw van windturbines op die plek te dwarsbomen. In het gebied lopen wel wulpen, maar ze broeden er niet. Dat is nu de conclusie van een ecologisch onderzoek in opdracht van de Kreis Borken. Daarmee kunnen de windmolens zoals gepland worden gebouwd.

Op het nippertje
De laatste drempel, het akkoord van de gemeenteraad van Vreden, wordt in november verwacht. Dat is op het nippertje. Want door veranderde Duitse wetgeving zijn windmolens waarvoor de plannen na 1 januari worden goedgekeurd financieel minder interessant.

Opzet
Meerdere partijen in de gemeenteraad begrijpen niet waarom natuurbeschermers pas zo laat aan de bel trokken over broedende wulpen. Volgens de christendemocratische CDU is er zelfs sprake van opzet. "Dit was een poging om de procedure zodanig te vertragen dat dit project niet meer haalbaar zou zijn", aldus CDU.

Enschede e.o.