Volledig scherm
© Carlo ter Ellen

Yme Drost: 'Gemeente Haaksbergen ook vervolgen voor monstertruckdrama'

HAAKSBERGEN/ALMELO – Letselschadespecialist Yme Drost gaat in samenspraak met een hoogleraar rechten bezien of de gemeente Haaksbergen alsnog vervolgd kan worden voor de gemaakte fouten rond de vergunningverlening voor de show met de monstertruck.

Drost, die een groot aantal slachtoffers van het drama op 28 september 2014 bijstaat, wil een eventuele klacht indienen bij het gerechtshof in Arnhem. Ook de ambtenaar die de gewraakte vergunning heeft afgegeven zou zich dan mogelijk voor de rechter moeten verantwoorden.

Dat laat Drost dinsdagmorgen vanaf zijn vakantieadres in Griekenland weten naar aanleiding van het besluit van het Openbaar Ministerie om monstertruckbestuurder Mario Doornink en de organiserende Stichting Sterevenementen te vervolgen voor dood door schuld en het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel.

Mogelijkheid tot vervolging
Drost noemt die stap van justitie ‘weinig verrassend’. "Maar het heeft mij en een aantal slachtoffers verbijsterd dat het OM de gemeente Haaksbergen en de ambtenaar ongemoeid laat. Ik heb nu al drie slachtoffers gesproken die hierin het bewijs zien dat de witte boorden vrijuit gaan. Daarom wil ik laten bekijken of vervolging niet alsnog mogelijk is."

Strafrechtelijke immuniteit
De gemeente Haaksbergen en de ambtenaar genieten strafrechtelijke immuniteit door het zogeheten Pikmeerarrest. Die zaak, die teruggaat naar de jaren negentig van de vorige eeuw, bepaalt dat de overheid en ambtenaren bij de uitoefening van een exclusieve overheidstaak niet vervolgd kan worden. Het OM laat daarover dinsdagochtend in het geval van het monstertruckdrama weten dat het geen recht heeft om te vervolgen en dat justitie zich om die reden niet zal uitlaten over de ,verwijtbaarheid aan de zijde van de gemeente en/of haar ambtenaren’.

Enschede e.o.