Volledig scherm
Tentoonstelling in aanloop naar 65 jaar bevrijding in hal gemeentehuis Haaksbergen in 2010 © Reinier van Willigen

Zeventig jaar bevrijding: Haaksbergen organiseert veel activiteiten in april en mei

Haaksbergen staat in april en mei uitgebreid stil bij zeventig jaar bevrijding. Jaarlijks is er op bevrijdingsdag kindervertier, maar om de vijf jaar wordt er groter uitgepakt.

Dit jaar is het weer zover. „De bevrijdingsloop wordt bijvoorbeeld om de vijf jaar gehouden. Die estafetteloop gaat van Wageningen naar Haaksbergen. We hopen dat er op 5 mei veel toeschouwers de lopers verwelkomen in het centrum. Ze hebben het bevrijdingsvuur bij zich”, zegt medeorganisator Gerrit Sloot.

Verschillende organisaties
De festiviteiten worden ditmaal door verschillende organisaties in samenwerking met stichting Centrummanagement gehouden. Stichting Sterevenementen heeft zich na het monstertruckdrama teruggetrokken. Voorzitter Geerlof Kanis van Sterevenementen heeft nog slechts een adviserende rol.

Monument onthuld
De festiviteiten beginnen op zaterdagmiddag 4 april. Op het marktplein voor de Pancratiuskerk wordt een monument voor de 23 omgekomen geallieerde vliegers onthuld. Het comité ‘Monument geallieerde gevallenen 1945-2015 Haaksbergen’ verwacht veel belangstelling voor de plechtigheid, die om 13.30 uur begint. Commissaris van de Koning Ank Bijleveld verricht iets voor 14.30 uur de onthulling.

The Last Post
De Band of Liberation speelt vervolgens The Last Post. Voor de onthulling zijn er enkele speeches. Diverse nabestaanden van geallieerde vliegers zijn bij de plechtigheid aanwezig. Aan de onthulling is tevens een fietsroute gekoppeld. Er is in samenwerking met de VVV een route uitgezet langs alle plekken waar vliegtuigen zijn neergestort.

Expositie
Vanaf begin april is in het atrium van het gemeentehuis een expositie over de oorlog in Haaksbergen ingericht. Er zijn onder meer foto’s en distributiebonnen te zien. De Historische Kring richt de expositie in.

Wandeltocht
Ook wandelvereniging DIO is aan de slag gegaan met zeventig jaar bevrijding. De wandelclub heeft een wandeltocht uitgestippeld langs plekken in deze gemeente, die herinneren aan de oorlog en bevrijding.

Gedichtenwedstrijd
De gemeente houdt verder een gedichtenwedstrijd. Haaksbergenaren mogen een gedicht schrijven over vrijheid. De papieren verdwijnen niet in een la in het gemeentehuis, maar worden opgeplakt in de etalages van winkels in het centrum. De mooiste gedichten worden bovendien op Bevrijdingsdag voorgedragen op de Markt.

Koningsdag
Voor Bevrijdingsdag is er nog Koningsdag. Het feestprogramma wordt uitgesmeerd over twee dagen. Op zondag 26 april is er ‘s middags en ‘s avonds muziek van Hollands Glorie op het marktplein. De dag daarop staat in het teken van de jeugd. Kinderen kunnen in theater De Kappen een voorstelling van toneelclub Klim Op bekijken. Voor de iets oudere jeugd is er sportief vertier op de Markt. De traditionele ballonnenwedstrijd is geschrapt vanwege het milieu.

Tubantia gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement  

Enschede e.o.