Volledig scherm
© Bert Kamp

99% blij met zo'n brief? Rikie uit Nijverdal kan het zich niet voorstellen

NIJVERDAL - Rikie Dommerholt is de klap nog niet te boven. De alleen wonende Annie - een oud-lerares - is de eerste van Rikie's negen broers en zussen die overlijdt. "We zeiden pas nog tegen elkaar: wat hebben we een geluk dat we er allemaal nog zijn."

Maar toen werd Annie ziek. Ze overleed aan een salmonellabesmetting. "We verkeerden een week tussen hoop en vrees. Helaas heeft ze het niet gehaald. We hadden een goede band met z'n allen. Het is een groot verlies. En dan krijg je zo'n brief."

99%
De eigenaar van Kringloop Enschede aan de Emmastraat, Willie de Leeuw, wil amper reageren. Maar heeft blijkbaar geen twijfel bij de handelwijze. "Zo'n 99 procent van de mensen is blij met ons aanbod. In veel gevallen moet in korte tijd een huis worden leeggehaald. Bij verzorgingshuizen soms binnen een week en wij kunnen daarbij helpen. Ik kan die mevrouw excuses aanbieden, meer kan ik niet doen." Nadere vragen beantwoordt De Leeuw niet. "Nee, daar heb ik geen belang bij en ik ben druk", zegt hij. Hij hangt op. Op de website staat niet tot hoever de 'regionale ophaaldienst' rijdt. De winkel wordt aangeprezen als 'gespecialiseerd in het vakkundig ontruimen van woningen en bedrijfspanden'. "Bijvoorbeeld bij overlijden, emigratie, faillissement, scheiding."

Gevoelloos
Rikie kan het zich niet voorstellen 'dat 99 procent blij is' met zo'n aanbod. "De mensen die ik het vertel zijn zonder uitzondering geschokt." En niet alleen over het gevoelloze aanbod, overigens. De brief is op het standaard papier van de Enschedse winkel geprint. Met opzichtig onderaan een olijk lachend mannetje. Met de wervende tekst: 'Dan komt het goed terecht'. Rikie: "Ronduit ergerlijk. Terwijl je zo'n verdriet hebt, prijzen ze zichzelf aan met een lachend mannetje."

Goed doel
Wat er met de spullen van Annie gaat gebeuren, kan ze nog niet zeggen. "In elk geval niet naar Enschede. Als we dat willen, is er genoeg in onze eigen omgeving. We hebben hier ook een paar goede kringloopwinkels. En stichtingen die goederen inzamelen voor een goed doel. We hebben Enschede helemaal niet nodig. Ik vind het ronduit belachelijk dat ze een Nijverdalse familie aanschrijven."

Geld
Dommerholt denkt er ook aan een klacht bij de reclamecodecommissie in te dienen. "Want het is in mijn ogen een vorm van reclame maken. Laat ze een advertentie zetten in de krant bij de overlijdensberichten! Maar ja, dat kost ze natuurlijk geld."

Actief
De Branchevereniging van Kringloopbedrijven weet dat families soms in verzorgingshuizen binnen enkele dagen een kamer of woning moeten ontruimen. "Ik heb wel eens een kamer op verzoek van een familie leeggehaald, terwijl de overledene daar nog lag opgebaard", zegt bestuurder Van Goch. Maar zelf als kringloopwinkel actief op zoek gaan naar zulke klussen is 'echt ongepast', vindt hij. "Dus ook niet naar uitvaartbedrijven schrijven. Je zou hooguit verzorgingshuizen kunnen informeren, dat jij families kunt helpen indien nodig. Maar die huizen weten de weg meestal wel."

Reggestreek