Volledig scherm
De koets met prinses Emma rijdt in 1902 langs korenmolen De Hoop in Hellendoorn. De bevolking uit het dorp is uitgelopen om deze koninklijke hoogheid te zien. © Oald Heldern De Noaberschop

Album met ruim 200 plaatjes over leven in dorp Hellendoorn

HELLENDOORN - Geen plaatjes van voetballers, maar een album met 216 afbeeldingen uit het dorp Hellendoorn van vroeger en nu. Dat is het resultaat van de samenwerking van de Albert Heijn Rob Loomans en de Stichting Oald Heldern De Noaberschop.

Dit album is vanaf het einde van dit jaar verkrijgbaar in de supermarkt en deze actie gaat enkele maanden duren. Bij de besteding van een bepaald bedrag krijgen de klanten van deze Albert Heijn-vestiging aan de Dorpsstraat een zakje met enkele afbeeldingen, die natuurlijk onderling geruild kunnen worden om het album compleet te krijgen. Het album bestaat uit 20 hoofdstukken met afbeeldingen van onder meer winkels, bedrijven, ijsfabriek, Avonturenpark Hellendoorn, molens en kerken. Mariël Pronk is verantwoordelijk voor de vormgeving van het album. 

Volkslied

In het album is ook het Hellendoornse volkslied (‘Ja, Heldersen willen wij zijn’) opgenomen. De tekst van dat lied is kort na de Tweede Wereldoorlog geschreven, waarschijnlijk tijdens een kamp van de Nederlandse Hervormde Gemeente. Oald Heldern De Noaberschop is nog op zoek naar foto’s van twee mensen die in dit lied voorkomen. Het gaat om een afbeelding van de gepensioneerde belastingambtenaar (commies) Van Veen, die destijds aan de Dorpsstraat woonde en daar altijd zijn geit (sik) uitliet. Ook een foto van Thomas de groenteboer wordt nog gezocht.

Oald Heldern De Noaberschop wil graag medewerking verlenen aan het initiatief van supermarktexploitant Rob Loomans en beschouwt dit als een uitstekende gelegenheid  om de cultuur-historie van het dorp Hellendoorn onder de aandacht te brengen.

Reggestreek