Volledig scherm
Op het terrein van de kinderboerderij (Derde Kampsweg) in Nijverdal staan nog steeds geen gebouwen. De initiatiefnemers wachten op een definitieve uitspraak van de Raad van State, die medio december wordt verwacht. © Lars Smook

Bestuur van kinderboerderij Nijverdal: ‘Eindelijk, we hebben een datum’

NIJVERDAL - Niemand staat waarschijnlijk erg graag voor het hekje bij de Raad van State in Den Haag, maar het bestuur van de Stichting Kinderboerderij Hellendoorn Nijverdal is blij dat eindelijk een datum voor een zitting is vastgesteld. „Daar wachten we al bijna anderhalf jaar op.”

Op woensdagochtend 30 oktober behandelt de Raad van State de drie beroepsschriften, die zijn ingediend door omwonenden van de kinderboerderij aan de Derde Kampsweg in Nijverdal. Deze richten zich tegen de wijziging van het bestemmingsplan, waarmee de Hellendoornse gemeenteraad in december 2017 heeft ingestemd. Op basis daarvan verleende de gemeente de benodigde omgevingsvergunning.

Een aantal omwonenden is echter mordicus tegen  de komst van de kinderboerderij, die zij beschouwen als een ongewenste aantasting van hun woon- en leefgenot.  Ze voelden zich totaal niet gehoord door de Hellendoornse politiek en stapten naar de Raad van State. 

Risico

Het gewijzigde bestemmingsplan werd in maart 2018 definitief van kracht en sindsdien zijn op het terrein allerlei voorbereidende werkzaamheden uitgevoerd.  De initiatiefnemers wachten op een definitieve uitspraak voordat ze op het terrein gaan bouwen. Anders bestaat immers het risico dat ze alle gebouwen weer moeten afbreken en verwijderen als de Raad van State de omwonenden in het gelijk stelt.

Drie gebouwtjes

„Eindelijk”,  reageerde bestuurslid Wilma Paalman opgelucht toen de stichting op de hoogte werd gebracht van de zittingsdatum. „Ze vervolgt: We wachten al bijna anderhalf jaar op deze zitting en moeten nu ook nog zeker vijf maanden wachten op een uitspraak. We hebben een grote keet, die Rijkswaterstaat gebruikte bij de bouw van de tunnel in Nijverdal en willen daarvan drie kleinere gebouwen maken. Een entreegebouwtje, een gebouw met onder meer een kantoor, kantine, theehuis, ontdekwerkplaats, toiletten en douche en een ruime stal met aan weerszijden overkappingen. Die stallen zijn met name bestemd voor zieke dieren of net geboren dieren.” 

Reggestreek