Volledig scherm
In de doucheruimte van de sporthal wordt Jesper Lotsy in een container gedoopt. © Cees Elzenga/hetoog.nl

Bevrijdende doop in een papiercontainer in Daarlerveen

DAARLERVEEN - 't Trefpunt was dit weekend de evangelisatieplek van gelovigen van De Laatste Reformatie. Mensen konden zich laten dopen en er waren trainingen over straatevangelisatie.

Jesper Lotsy (22) uit Hoogeveen heeft zijn zwembroek aangetrokken. Hij is klaar voor zijn doping. Er is geen dominee of priester en ook de bijbel en het doopboek komen er niet aan te pas. Het dopen gebeurt gewoon in een ruimte naast de sporthal, in een met water gevulde blauwe papiercontainer. Via een ladder stapt Jesper voorzichtig in het water en hurkt totdat het water zijn schouders reikt. De kleine ruimte staat vol mede-discipelen zoals de aanhangers van De Laatste Reformatie zich noemen. 

En dat begint het. Jesper gaat even kopje onder en vervolgens wordt er minutenlang een zogenaamde tongentaal tegen de jongen gesproken. Voor een buitenstaander niet te begrijpen en het geheel komt over als een ritueel waarbij Jesper in trance lijkt te zijn. Dan opeens klinkt er hallelujah en gejuich, Jesper is gedoopt en is nu officieel een volgeling van Jezus. „Het was geweldig”, vertelt Jesper nog nadruipend van het water. „Een mooie ervaring en het voelt heel bevrijdend. Net alsof mij oude leven zo uit mij weg ging.”

Nieuw

De Laatste Reformatie is een nieuwe beweging en pas sinds 2011 in Nederland actief. Door heel Nederland houden zij kickstartbijeenkomsten als in Daarlerveen. Naast het dopen en de evangelisatietrainingen is er tijdens deze dagen veel ruimte voor onderwijs, getuigenissen en open bijeenkomsten.

  1. ‘Wandelend reglement’ Jan Meester was vergroeid met de rallysport
    PREMIUM
    necrologie

    ‘Wandelend reglement’ Jan Meester was vergroeid met de rallysport

    HELLENDOORN - Een van de grondleggers van de Hellendoorn Rally, Jan Meester, is zondag op 76-jarige leeftijd overleden. In de jaren 70 en 80 was Jan Meester navigator, maar hij is vooral bekend geworden vanwege de Hellendoorn Rally waarvan hij samen met Herman Olthof de grondlegger was. Meester maakte veel mee in zijn rallyleven, ook dodelijke ongelukken. Hij noemde de sport, waar hij zich met hart en ziel voor inzette, ‘fascinerend maar risicovol’.

Reggestreek