Volledig scherm
De initiatiefnemers van de Boerenpelgrimstocht. Vanaf links Liesbeth Kemper, Ida Besten en Veroni Nij Bijvank. „We zijn maar klein.” © Bert Kamp

Boerenpelgrimstocht Haarle dingt mee naar diaconale prijs

De Boerenpelgrimstocht in Haarle is genomineerd voor de driejaarlijkse Ariëns Prijs van het Aartsbisdom Utrecht. Nederland staat er voor in de rij.

Yang Yang Chiu
Haarle

Dwars door de brandnetels, opgeschoten groen trotserend en weilanden doorkruisend. Net als de pelgrims vroeger hun tocht maakten. In Haarle wordt jaarlijks een tocht gehouden waarbij boerderijen als bedevaartsoord gelden en deelnemers onderweg op verhaal komen. Een succes, zo blijkt. Want de Boerenpelgrimstocht is namelijk opgevallen in het Aartsbisdom Utrecht en genomineerd voor de driejaarlijkse Ariëns Prijs.

„Hartstikke leuk”, reageert initiatiefneemster Ida Besten opgetogen op de nominatie, maar vervolgt daarop bescheiden: „Maar er zijn vele andere mooie projecten die ook zijn genomineerd. En wij zijn maar klein.” 

En met ‘klein’ bedoelt Besten te zeggen dat de twee uur durende Boerenpelgrimstocht eigenlijk heel simpel in elkaar steekt, niks nieuws, maar wel iets heel moois, of zelfs groots, biedt en brengt. Waar je in verbinding wordt gebracht met het basale leven van authentieke boeren en boerinnen die laten zien dat ze ook iets anders bieden. „Dat kunnen verhalen zijn, ervaringen, hoe ze omgaan met de natuur, leven en dood. Maar onderweg gebeurt ook van alles. Niemand kent elkaar.” 

De volgende Boerenpelgrimstocht is volgend jaar. De winnaar van de Ariëns Prijs wordt in oktober bekend gemaakt. 

 boerenmens.nl 

Reggestreek