Volledig scherm
Nieuwbouw op bedrijventerrein 't Lochter 3 in Nijverdal langs de N35 loopt vertraging op vanwege de stikstofproblematiek. © Annina Romita

Bouw van politiekantoor in Nijverdal uitgesteld door ‘S-woord’

NIJVERDAL - De bouw van het nieuwe politiekantoor voor het basisteam Twente-West op de hoek van de N35 en de Burgemeester H. Boersingel in Nijverdal loopt flinke vertraging op. Op de vraag naar de oorzaak hiervan hoeft een politiewoordvoerder niet lang na te denken: ‘Ik zeg alleen, het S-woord’.

Het regiokantoor voor de politie in de drie buurgemeenten Hellendoorn, Rijssen-Holten en Wierden is gepland op industrieterrein 't Lochter 3 recht tegenover Natura 2000 gebied Het Wierdense Veld. En daardoor krijgt ook de politie te maken met de stikstofproblematiek. Voordat de gemeente Hellendoorn een bouwvergunning kan verlenen moet de politie een zogenoemde natuurwetvergunning bij de provincie aanvragen, maar Zwolle heeft besloten die op dit moment niet te verstrekken.

Uitstoot

Om zo’n vergunning te krijgen moet de politie volgens wethouder Margreet Overmeen-Bakhuis aantonen dat de nieuwbouw geen nadelige gevolgen heeft voor het nabijgelegen natuurgebied. De stikstofuitstoot van de bouw en het gebruik van het nieuwe politiekantoor mag niet groter zijn dan de uitstoot van het voormalige agrarische gebruik (bemesting) van dit terrein. De politie kocht eind 2017 zo'n 2.700 vierkante meter op 't Lochter 3 en het was de bedoeling dat de eerste schop begin 2019 de grond zou ingaan, zodat het nieuwe kantoor medio 2020 in gebruik kon worden genomen. Het is momenteel echter volstrekt onduidelijk wanneer met de  nieuwbouw kan worden begonnen.

Heutink

De stikstofproblematiek zorgt ook voor vertraging van de nieuwbouw van Heutink Primair Onderwijs, die 3,5 hectare langs de N35 heeft gekocht tussen het politiekantoor en de oostelijke begrenzing van ’t Lochter 3. Dit bedrijf in lesmaterialen en meubilair voor onderwijs, kinderopvang en welzijnsinstanties wil van Rijssen naar Nijverdal verhuizen en hoopt daar in 2021 open te gaan.

Boeren

Volgens wethouder Overmeen heeft de stikstofproblematiek ook nog gevolgen voor vier agrarische bedrijven in de gemeente Hellendoorn, die daardoor nu niet kunnen verbouwen of uitbreiden. De namen van deze bedrijven wil ze niet verstrekken in verband met de privcacywetgeving.

Reggestreek