Volledig scherm
stock stockadr rechtbank rechter rechtspraak © Thinkstock

Brein achter overval op juwelier Nijverdal achter de tralies

ALMELO/NIJVERDAL - Justitie denkt met de arrestatie van Indravus A. (32) uit Almelo het brein achter de overval op juwelier Saffier aan de Grotestraat in Nijverdal te pakken te hebben. Dat werd dinsdagmiddag duidelijk tijdens de pro forma-behandeling van de strafzaak tegen de al vaker voor overvallen veroordeelde Almeloër.

De juwelier werd op 15 december 2017 overvallen door de inmiddels tot 3,5 jaar cel veroordeelde Farley A. uit Zutphen. Hij ging er na de overval op een scooter vandoor maar werd al snel na aangehouden in het Doktersbos. De tas met de buit had de Zutphenaar onderweg al van zich afgegooid. Omdat getuigen meldden dat er bij een geparkeerde auto gebaren werden gemaakt naar de de vluchtende overvaller achterhaalden politiemensen het voertuig. Drie inzittende werden aangehouden. Een van hen was Indravus A. terwijl een andere de onlangs opnieuw gearresteerde van A. was.

Justitie moest hen ondanks sterke aanwijzingen van betrokkenheid al snel laten gaan maar gaf het onderzoek niet op. En met succes aldus officier van justitie Sandra Leusink. DNA-onderzoek wees uit dat er sporen van Indravus A. op de helm van de overvaller zat terwijl er van Van A. DNA werd aangetroffen op de tas waarin de buit zat. Deskundigen van de recherche wisten bovendien een in beslag genomen telefoon te kraken en ontdekten het masterplan voor de overval. “We hebben een ‘neger’ nodig en moeten op zoek naar een ‘bang’(pistool)” viel er onder andere te lezen.

Inhoudelijke behandeling

Indravus A. werd afgelopen april opnieuw opgepakt en zit nog steeds vast. Daar komt, ondanks pogingen van zijn raadsman, geen verandering in. In de tussentijd werd hij vader maar kon niet bij de bevalling aanwezig zijn. Inmiddels heeft hij de kleine twee keer mogen zien. A. weigerde tot nu toe te verklaren maar heeft aangegeven dat hij op 15 oktober, tijdens de inhoudelijke behandeling van zijn strafzaak, wel iets wil zeggen. Zijn mededeling ontlokte Leusink de reactie “u bent een volwassen kerel, waarom heeft u de afgelopen maanden geen boekje open gedaan en heeft u afgewacht tot er DNA-bewijs zegt u lag?” 

  1. Regisseuse vindt kranten uit Tweede Wereldoorlog: ‘Ik dacht eerst dit zou een mooi rekwisiet zijn’

    Regisseuse vindt kranten uit Tweede Wereldoor­log: ‘Ik dacht eerst dit zou een mooi rekwisiet zijn’

    NIJVERDAL - Het is een bijzonder toeval. Sanne Kamst-Velthuis regisseert momenteel het muzikale theaterstuk ‘Nooit Vergeten...’ dat gaat over het leven in Nijverdal tijdens de Tweede Wereldoorlog. Zonder dat ze het wist staat thuis in haar schuur in het Duitse dorpje Brandlecht al jaren een doos met kranten uit 1937 en 1939. Historisch materiaal dat ze graag wil afstaan aan het Memory Vrijheidsmuseum in Nijverdal.

Reggestreek