Foto ter illustratie
Volledig scherm
Foto ter illustratie © ANP

Café-eigenaar in Nijverdal die beboet werd voor terraszitters: ‘Geen enkele regel overtreden’

UpdateNIJVERDAL - De politie heeft zaterdagmiddag proces verbaal opgemaakt tegen een uitbater van café De Kachel in Nijverdal, nadat de kroegbaas de coronaregels overtrad. Bij het café zaten meerdere mensen aan één tafel op het terras.  Maar volgens de kroegbaas zijn de regels helemaal niet overtreden.

Pas vanaf 1 juni mogen de terrassen weer open. Vooralsnog is het dus verboden op een terras te zitten. Volwassenen die de coronaregels overtreden, kunnen een boete van 390 euro krijgen. Voor bedrijven liggen de straffen nog veel hoger. Zij kunnen, volgens de landelijke richtlijn, boetes tot 4000 euro worden opgelegd. 

Klussers die pauze namen

De uitbater is het niet eens met het proces verbaal. Volgens de kroegbaas was het café gesloten en ging het om twee bevriende klussers, die pauze namen op het terras. De terraszitters zaten volgens hem keurig op anderhalve meter afstand van elkaar. ‘Na een uur, anderhalf uur toen we klaar waren hadden we natuurlijk wel zin in wat drinken. Omdat binnen geen kruk staat (die worden allemaal opgeknapt) gingen we even buiten zitten op het terras wat net zo gesloten is als De Kachel zelf. Er werd geen enkele regel overtreden. Café was gesloten. Terras was gesloten’, reageert de uitbater op social media.

Volgens de eigenaar gaf de politie-agent aan dat het desondanks in strijd was met de noodverordening, maar de kroegbaas stelt hij die helemaal niet overtreden heeft, omdat het niet om drankjes ging waarvoor betaald is. ‘We hebben de afgelopen weken talloze bouwvakkers over de vloer gehad. Mag ik die dan ook geen kop koffie aanbieden omdat we gesloten zijn?’

Het café laat het er niet bij zitten. ‘Gelukkig is het nog geen definitief gebeuren maar gaat het getoetst worden door een rechter die hopelijk iets meer gezond verstand aan boord heeft dan agent (...).’

Ook dwangsom tot mogelijkheden

Afgelopen week liet de Veiligheidsregio Twente echter weten strenger op te treden tegen ondernemers die zich niet aan de coronamaatregelen houden. Twentse gemeenten willen verdergaan dan alleen een boete en ook bestuursrechtelijk handhaven. Bijvoorbeeld het opleggen van dwangsommen of het sluiten van bedrijven.

Reggestreek