Volledig scherm
Voorzitter Jet Mars van de werkgroep Haarle Energie Neutraal en directeur Hans Verheul van de CAVV Zuid-Oost Salland op het dak van de fabriek met op de achtergrond de pijp die nu nog lucht uitstoot van zo'n 60 graden Celsius. Deze restwarmte kan mogelijk ook worden gebruikt voor het verwarmen van de sporthal en andere gebouwen in Haarle. © Emiel Muijderman

CAVV in Haarle steunt project hergebruik restwarmte

HAARLE - Directeur Hans Verheul van de Coôperatieve Aan- en Verkoop Vereniging (CAVV) Zuid-Oost Salland in Haarle reageert enthousiast op het streven van Haarle Energie Neutraal om de mogelijkheden voor het hergebruik van de restwarmte van deze mengvoederfabriek te laten onderzoeken. „Dat lijkt me echt een heel goed idee en een super interessante case”, zegt Verheul.

Han Haveman

De directeur vertelt dat de temperaturen in de fabriek bij het samenpersen van het mengvoeder oplopen tot ergens tussen de 80 en 90 graden Celsius. De warmte die tijdens het productieproces vrijkomt wordt via een grote pijp op het dak naar buiten geblazen en is dan nog steeds zo'n 60 graden. Verheul geeft aan dat tegenwoordig door het gebruik van een waterpomp technisch mogelijk is om met die restwarmte water te verwarmen en dat over een langere afstand te pompen zonder dat daarbij teveel warmte verloren gaat. Verheul: „Dan heb je daar bijvoorbeeld nog iets aan bij het verwarmen van en douchen in de nabijgelegen sporthal.”

Iets terugdoen

Er moet natuurlijk wel eerst worden geïnvesteerd om dit hele project uitvoerbaar te maken. Verheul geeft aan dat de CAVV in elk geval bereid is ‘mee te denken over de financiering’.  „Zuid-Oost Salland is geworteld in het dorp. Onze fabriek staat midden in Haarle en zorgt daar voor overlast van lawaai, stof en geur. Op deze manier kan onze coöperatie iets terugdoen voor de hele gemeenschap ”, benadrukt Verheul. 

Hij verwacht dat de provincie Overijssel op korte termijn ‘een stempel zet’, zodat  een gedegen haalbaarheidsstudie naar dit initiatief kan worden uitgevoerd. Verheul: „En mocht het lukken dan zijn we een landelijk voorbeeld.”

Reggestreek