Volledig scherm
Even een echt machinegeweer vasthouden. Het maakte indruk op de basisschoolleerlingen © Lenneke Lingmont

Chillen met agenten: 'Houd je vingers dus niet aan de trekker'

NIJVERDAL - Een gevaarlijke politiehond aaien, een kijkje nemen in de ME- bus en een levensecht automatisch geweer vasthouden: bijna 750 basisscholieren deden dat dinsdag bij het politiebureau in Nijverdal.


Aan de Grotestraat hield de politie een open dag voor het hele ‘gebied West’. Leerlingen van 21 scholen uit de gemeenten Hellendoorn, Rijssen-Holten en Wierden waren aanwezig. „We merken dat kinderen steeds banger worden voor de politie. Dat krijgen ze van huis uit mee, omdat ouders niet willen dat ze negatief in aanraking met ons komen. Heel begrijpelijk, maar wij willen laten zien dat we heel normale mensen zijn en dat kinderen juist heel chill met ons om kunnen gaan”, vertelt hoofdagente Anouk Klunder. „Ze maken vandaag kennis met alle afdelingen van de politie: van de bikers tot de ME.”

machinegeweer
Vooral het automatische machinegeweer van de speciale eenheid maakt veel indruk op de kinderen. De agent, gekleed in volledig uniform, waarschuwt de kinderen voor het wapen. „Het geweer is niet geladen, maar we doen wel net alsof. Houd je vingers dus niet op de trekker.” Ook de grote politiepaarden, de gevangeniscel en natuurlijk de ‘schattige’ politiehond Battje trekken de aandacht van de scholieren.

Reggestreek