Volledig scherm
© Thinkstock

Cogas wil glasvezel aanleggen in buitengebied Hellendoorn

NIJVERDAL - Kabelbedrijf Cogas uit Almelo wil dit jaar een glasvezelnetwerk aanleggen in het buitengebied van de gemeente Hellendoorn. Wethouder Jelle Beintema benadrukt desgevraagd dat Cogas tot nu toe geen formele aanvraag bij de gemeente heeft ingediend, maar erkent wel dat hierover diverse keren met Cogas is gesproken. „Het college neemt hierover binnen enkele weken een besluit”, verwacht Beintema, die inhoudelijk echter niet verder op deze zaak wil ingaan.

Zo’n driekwart jaar geleden gaf de Hellendoornse gemeenteraad aan onder stringente voorwaarden bereid te zijn maximaal 3 miljoen euro te lenen aan een (markt)partij voor de aanleg van een glasvezelnetwerk op het Hellendoornse platteland en in de kleine kernen Daarle, Daarlerveen en Haarle. De gemeente wilde daartoe in zee gaan met de Stichting GlasHelder, een burgerinitiatief dat voortkomt uit de Verenigingen van Plaatselijk Belang en ijvert voor de aanleg van snel internet in het buitengebied.

Cogas
Voorzitter Alexander ter Kuile van de Stichting GlasHelder geeft aan dat het bestuur na die principe-uitspraak van de raad diverse commerciële partijen heeft benaderd. Die gesprekken mondden in de zomer van 2015 uit in een afspraak met Cogas om samen het buitengebied te voorzien van snel internet. Volgens Ter Kuile heeft Cogas de gemeente op 1 september officieel op de hoogte gesteld van dit voornemen, dat overigens alleen doorgaat als minimaal 50 procent van de huishoudens bereid is over te gaan op glasvezel.

Tubantia gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement  
  1. Eigen Oogst: Hellendoorn exposeert

    Eigen Oogst: Hellen­doorn exposeert

    NIJVERDAL - Meer dan 200 amateurkunstenaars uit de gemeente Hellendoorn nemen deel aan de tentoonstelling Eigen Oost en exposeren deze maand een kunstwerk in gebouw De Smidse aan het Hoge Dijkje. De oogst bestaat opnieuw vooral uit schilderijen, maar in dit rijksmonument zijn ook glas- en naaldkunst, beeldhouwwerk, foto's en keramiek te bewonderen. Nieuw onderdeel van de jaarlijkse expositie is de Mini Eigen Oost, waarvoor ruim 70 kunstwerkjes van 10 bij 10 centimeter zijn ingebracht.

Reggestreek