Volledig scherm
© ANP

Collecte voor gehandicapten gaat door in Nijverdal ondanks faillissement

NIJVERDAL/GEERDIJK - Hoewel de ANGO in Nederland failliet is strijdt de afdeling in Nijverdal door. Eind augustus wordt er in de regio weer gecollecteerd.

Het nieuws kwam voor leden van de Algemene Nederlandse Gehandicapten Organisatie (ANGO) in Nijverdal en omstreken als een donderslag bij heldere hemel. Mede door wanbeleid en oplichting verloor de ANGO op 4 maart van dit jaar zijn CBF-keurmerk. Elf dagen later werd de organisatie, die de belangen van Nederlandse gehandicapten behartigt, in stilte failliet verklaard.

Twee namen
De vrijwilligers uit Nijverdal en omstreken laten zich echter niet zo makkelijk uit het veld slaan. Onder de nieuwe naam AGON, Algemene Gehandicapten Organisatie Nederland/Nijverdal, gaan ze door met collecteren, onder meer in de gemeente Hellendoorn en Twenterand. De activiteiten voor de leden blijven onder de paraplu van ANGO Nijverdal, zodat alle spullen en voorzieningen behouden konden blijven.

Tekort
Tegen de drie voormalige bestuursleden is aangifte gedaan wegens wanbeleid en/of oplichting. Oud-penningmeester Johan M. uit Oldenzaal zou een greep uit de kas hebben gedaan. Terwijl die zaak nog loopt probeert ANGO Nijverdal alles weer op de rit te krijgen. Dit blijkt moeilijker dan gedacht. „Er is een groot tekort aan collectanten, de bereidheid om te gaan lopen is laag, mogelijk door het gedoe met het bestuur. We zijn bang dat donateurs minder geven. Hopelijk begrijpen mensen dat wij niks met de oude organisatie te maken hebben”, vertelt Tonny Haverkort, vanuit Geerdijk aanspreekpunt van de organisatie.

Met het opgehaalde geld kunnen leden juridische steun aanvragen. Ook wordt het geld gebruikt voor activiteiten en het verbeteren van levensomstandigheden. Haverkort: „Mijn hoop is dat onze leden niet de dupe worden van het wanbeleid.”

Reggestreek