Volledig scherm
Op de twee gemeentelijke begraafplaatsen in Nijverdal en Hellendoorn (zie foto) mogen nu bordjes met religieuze teksten worden geplaatst. D66 is daar fel tegen gekant. © lenneke lingmont

D66 Hellendoorn tegen religieuze bordjes op begraafplaats

NIJVERDAL - D66 is niet blij met de draai van het Hellendoornse college met betrekking tot het toestaan van religieuze uitingen op algemene begraafplaatsen.  Fractievoorzitter Bert Mostert geeft aan dat zijn partij zich hierdoor enigszins ‘overvallen’ voelt en de Hellendoornse democraten nogal verbaasd zijn door deze beleidswijziging.

 Tot nu toe waren religieuze uitingen namelijk alleen toegestaan op de graven zelf en werden ze steevast geweerd uit de openbare ruimte om het neutrale karakter van de gemeentelijke begraafplaatsen in Hellendoorn te garanderen. Hier liggen immers de doden van allerlei gezindten. Door de draai van het college kon een dit voorjaar verwijderd bordje van de Raad van Kerken Nijverdal-Hellendoorn worden teruggeplaatst op de begraafplaats aan de Meester Ponsteenlaan.

Gekunsteld

Mostert benadrukt dat dit bordje een tekst uit het Bijbelboek Johannes bevat, dus een duidelijk protestants-christelijk karakter heeft. Dat elke geloofsrichting nu één bordje per begraafplaats mag plaatsen beschouwt Mostert als 'een gekunstelde oplossing'. De D66-fractievoorzitter steunt de opstelling van wethouder Thomas Walder, die aan het bestaande beleid wil vasthouden en als portefeuillehouder tegen deze beleidswijziging stemde. 

Reggestreek