Volledig scherm
Bewonersplatform Bruineveld-Braambelt staat nog steeds positief tegenover de plannen voor het plaatsen van windmolens in combinatie met een zonnepark in dit deel van Daarle, maar de omwonenden vinden dat de buurt zelf moet kunnen bepalen waar die turbines komen. © ROBIN UTRECHT

Daarlenaren willen ‘zelf bepalen waar windmolens komen’

DAARLE - Bewonersplatform Bruineveld-Braambelt wil meer inspraak en invloed bij de verdere uitwerking van de plannen van samenwerkingsverband Reggewind voor het plaatsen van drie zeer hoge windmolens aan de Loomsweg en Bruineveldsweg in combinatie met een zonnepark. De omwonenden staan nog steeds positief kritisch tegenover de plannen, maar eisen in de laatste nieuwsbrief ‘een nieuwe start’.

Het bewonersplatform is ontevreden over de manier waarop Reggewind communiceert met de Daarlenaren. Dat wordt door de omwonenden omschreven als ‘niet open’ en ‘niet transparant’. Er wordt door Reggewind  alleen met individuele bewoners gesproken in plaats van het platform. Dat zorgt volgens deze nieuwsbrief ‘voor veel misverstanden, verwarring, en onrust’. 

Regie

„Wij willen in principe meewerken aan het realiseren van windenergie en zonneparken in onze omgeving, maar alleen als de buurt de regie heeft. Wij willen naar het hele gebied kijken en als bewoners zelf bepalen waar we het beste turbines kunnen plaatsen”, aldus de omwonenden.

Lusten en laten

De buurt is ook ontevreden over de manier, waarop lusten en lasten worden verdeeld. „Wij willen dat de opbrengsten van de energieopwekking op een redelijke en rechtvaardige manier worden verdeeld en niet naar slechts enkele personen gaan. We denken dat we harmonie en vrede in de buurt kunnen bewaren wanneer we gezamenlijk en als gemeenschap kunnen profiteren van deze ontwikkeling.” Om dat te bereiken pleiten de omwonenden voor de oprichting van een ‘coöperatief verband’ van grondeigenaren en bewoners.  

  1. Wandelen voor Water in gemeente Hellendoorn: 2.700 euro

    Wandelen voor Water in gemeente Hellen­doorn: 2.700 euro

    NIJVERDAL - De 72 leerlingen uit groep 7 en 8 van de basisscholen De Marliaantjes (Marle) en De Meander en De Wingerd uit Nijverdal hebben vorige week tijdens het landelijke evenement Wandelen voor Water 1.800 euro bij elkaar gelopen voor het Nigeria-project van de Stichting ZOA. De opbrengst is door hulporganisatie Aqua for All nog eens met 50 procent verhoogd, zodat het eindbedrag van de actie in de gemeente Hellendoorn uitkomt op 2.700 euro.

Reggestreek