Volledig scherm
© Sieko Kloosterhuis

Definitief streep door ‘gokhallen’ in Nijverdal

NIJVERDAL - Betuttelt de gemeente Hellendoorn haar inwoners door amusementshallen met speelautomaten te verbieden? Een meerderheid in de raad vindt een verbod juist goed. Daarmee krijgen twee ondernemers definitief geen toestemming een ‘gokhal’ te beginnen.

Inwoners zijn zelf oud en wijs genoeg als het gaat over het bezoeken van een speelautomatenhal. Het is de eigen verantwoordelijkheid van de burger of ze er wel of niet naar toe gaan, vinden PvdA, GroenLinks, D66 en VVD. Mark Paalman (PvdA) vroeg zich in de commissievergadering over dit onderwerp af of het risico op verslaving wel ‘proportioneel’ wordt gezien door het college. Dat stelt voor een ‘nulbeleid’ in te voeren voor ‘gokhallen’. Het voorstel ligt er vanwege twee aanvragen van ondernemers - Geugies en Bos - voor een speelautomatenhal.


Paalman vindt dat de gemeente dergelijke hallen niet moet verbieden, maar slechts moet ‘reguleren’. „Hoe ver gaat het college het principe van de burger beschermen doorvoeren?” vroeg hij zich af. Het college mag zich volgens Henk Daggert van D66 niet bemoeien met wat volwassenen doen. „Dat doen we ook niet met roken en drinken.” Thea ten Have (Burgerbelang) is het juist eens met het college: „Waarom de kat op het spek binden? Bovendien past een speelautomatenhal niet bij een dorp als Nijverdal. We willen geen Las Vegas aan de Regge worden.”
De angst voor verslaving en het effect daarvan op de gemeenschap moet niet overheersen, vindt de VVD. „Angst is een slechte leermeester”, zei Wim Gorter. „De nota heeft een negatieve teneur en gaat helemaal uit van mogelijke verslavingen die er wellicht niet eens komen.” Burgemeester Anneke Raven zegt dat het om lokaal beleid gaat en niet zoals bij alcoholgebruik en roken om landelijke regelgeving. „Al is er maar een persoon die door zijn gokverslaving een schuld heeft van 40 mille, dan is dat al een maatschappelijk probleem.”

Reggestreek