Volledig scherm
PREMIUM
Vlindertje Smit is taxidermie-kunstenares, zij maakt kunstwerken van geprepareerde dieren. © Emiel Muijderman

Deze Nijverdalse zorgt met haar kunst dat overleden dieren niet in vergetelheid raken

NIJVERDAL - Als taxidermie-kunstenares maakt Vlindertje Smit kunstwerken met geprepareerde dieren. Niet eng of zielig, maar liefdevol, vindt de Nijverdalse. “Ik geef ze de zorg en aandacht die ze in hun leven al verdienden.”

Hoewel taxidermie een bijzondere tak van sport is, is het niet gek dat Vlindertje Smit zich met deze vorm van kunst bezighoudt.  “Ik was altijd al bezig met de natuur, maar ook met thema’s als ongelijkheid in de maatschappij en vooral met leven en dood”, zegt de kunstenares die in maart met haar man van Leiden naar Nijverdal verhuisde. “Tijdens mijn studie aan de Gerrit Rietveld Academie bedacht ik me: ik moet met een echt overleden dier gaan werken. Omdat leven en dood daar al inzit, echt als een gegeven. Die dieren hebben echt geleefd en zijn nu echt dood.” 

  1. Wouter (23) uit Nijverdal leidt nieuwe studentenvereniging in Zwolle, die zich vooral richt op mbo’ers
    PREMIUM

    Wouter (23) uit Nijverdal leidt nieuwe studenten­ver­e­ni­ging in Zwolle, die zich vooral richt op mbo’ers

    NIJVERDAL/ZWOLLE - Studentenverenigingen genoeg in Zwolle, maar eentje die zich vooral richt op mbo’ers was er tot nu toe niet. Evenmin een club die mikt op studenten in de creatieve sector. Bij de nieuwe studentenvereniging COS komen die twee dingen samen. Nijverdaller Wouter Wolfkamp (23), oud-student van de creatieve vakschool Cibap, is voorzitter van de kersverse club.

Reggestreek