Volledig scherm
Het echtpaar Pronk-Heuver uit Hellendoorn is 60 jaar getrouwd. © Bert Kamp

Diamanten echtpaar uit Hellendoorn: ‘Onze ogen vonden elkaar gelijk’

HELLENDOORN - Hij werd geboren in Marle, zij in Luttenberg. Ze ontmoetten elkaar voor het eerst op een boerenbruiloft, waar drie echtparen tegelijk trouwden en een groot feest gaven. Zondag stonden Harm (84) en Marie (83) Pronk-Heuven zelf in het middelpunt van de belangstelling. Ze vierden hun 60-jarig huwelijk.

De dag dat ze elkaar voor het eerst zagen herinneren ze zich nog goed. „Het was erg druk op die bruiloft, maar we kwamen tegenover elkaar te zitten aan de hele lange tafel. Onze ogen vonden elkaar gelijk”, vertelt de bruidegom. „Toen we dansten op het lied ‘Kies nu maar een vogeltje’, een dans waar je van partner wisselt, raakten we elkaar voor het eerst aan. Maar daar bleef het ook bij. We waren veel te verlegen”,  herinnert de bruid zich nog.

Toen ze elkaar een paar maanden later weer tegen kwamen tijdens een fietstocht in Mariënheem sprongen ze direct van de fiets voor een nadere kennismaking. „Vanaf dat moment hadden we verkering. We hielden het de eerste jaren wel geheim, want we waren nog jong en onze ouders waren streng”, vertelt Harm verder.

Het stel woonde eerst in Marle en na vier jaar verhuisde het naar Hellendoorn. Ze kregen vijf kinderen. Marie  zorgde voor de kinderen en bestierde het huishouden. Harm werkte eerst bij textielfabriek Ten Cate en later bij een bouwbedrijf in Deventer.

„We zijn altijd erg sportief geweest en hebben veel vrijwilligerswerk gedaan. We wandelen veel en Marie speelt nog elke week een partijtje badminton”, zegt Harm. „Ruzie hebben we nooit veel gehad, we zijn geen mensen die per se gelijk willen hebben. En als we er toch samen niet uitkwamen bij een meningsverschil, dan maakten we ons daar niet zo druk over”, aldus het diamanten echtpaar.

Reggestreek