Volledig scherm
© Bert Kamp

EHBO 'scant' alle deelnemers bij Diepe Hel loop

NIJVERDAL - Duizenden renners starten in hartje Nijverdal. De Diepe Hel Holterbergloop behoort tot de zwaardere wedstrijden in Nederland. Sommige atleten zitten er na een paar kilometer doorheen, anderen finishen ogenschijnlijk nog zo fris als een hoentje.

De EHBO is onmisbaar bij de Diepe Hel Holterberg- loop. Iedere atleet wordt gescand. Geen enkele finishende hardloper willen ze over het hoofd zien. Klaas Haan en zijn drie collega’s van de EHBO houden zaterdagmiddag na de finish nauwlettend in de gaten in welke conditie de deelnemers aan de Diepe Hel Holterbergloop de eindstreep passeren. Bij bosjes komen ze binnen. Doorgaans is een vluchtige blik van de EHBO’ers toereikend.

Haan moet met zijn collega’s goed letten op de atleten die bekaf zijn. ,,Scannen noemen wij dat”, zegt Haan, die even daarvoor een uitgeputte deelnemer naar de EHBO-tent heeft begeleid. Erwin Wamelink komt er op adem. De atleet van AVA’70 uit Aalten is uitgeteld. Hij zit te kuchen. Een EHBO-er heeft een isolatiedeken om hem gewikkeld. ,,Dan koelt hij niet te snel af”, zegt Haan. Wamelink krijgt ook een bekertje drinken aangereikt. De Achterhoeker zit er flink doorheen, maar heeft geen medische behandeling nodig.

Wamelink is een uitzondering op deze editie van de Diepe Hel Holterbergloop. Bijna alle hardlopers passeren de streep zonder problemen.

Reggestreek