Volledig scherm
Jonny van der Maat werd begin 2017 uitgeroepen tot eresupporter van voetbalclub SVVN. © Lenneke Lingmont

Eresupporter en clubicoon Jonny van de Maat (62) van SVVN uit Nijverdal overleden

NIJVERDAL - Eresupporter en clubicoon van de Nijverdalse voetbalvereniging SVVN, Jonny van de Maat, is maandag op 62-jarige leeftijd overleden. Door een progressieve spierziekte ging hij langzaam fysiek achteruit, zodat hij in een rolstoel en zorgcentrum Baalderborg belandde. Maar de wedstrijden van SVVN-hoofdmacht bleef hij trouw bezoeken.

Van de Maat was ruim 48 jaar lid van de groen-witten. Eerst trad hij aan als grensrechter bij het zaalvoetbalteam van SVVN, omdat hij toen nog mobieler was. Hij kreeg het soms aan de stok met de scheidsrechter, want hij liet zich niets wijsmaken. Sinds begin jaren 80 verscheen Van de Maat als vaste supporter bij het eerste elftal van de Volharding. Na een wedstrijd kreeg hij steevast een grote mok met cola en een frikandel van de frituurvrouwen bij SVVN. 

Stralend middelpunt op feestjes

Van de Maat vormde ook altijd het stralende middelpunt bij elk feest dat de club te vieren had. Hij werd begin 2017 tijdens de nieuwjaarsreceptie uitgeroepen tot de eresupporter van SVVN, zo werd hij beloond voor zijn jarenlange ondersteuning van het eerste. 

Eigen dug-out 

In maart 2018 ontving Van de Maat een speciale dug-out, zodat hij door weer en wind de thuisduels van zijn Volharding kon blijven volgen. Zijn kamer bij Baalderborg aan de Jeruzalemweg in Nijverdal stond vol met artikelen die te maken hadden met zijn twee favoriete voetbalclubs, SVVN en Ajax.

Doordat zijn gezondheid achteruitging, moest Van de Maat enkele maanden geleden verhuizen naar de Baalderborg-vestiging in Ommen. Afgelopen zaterdag was hij nog bij SVVN. Een dag later moest hij weer in het ziekenhuis worden opgenomen.

Reggestreek