Een topstuk uit de collectie van museumboerderij Erve Hofman, een in Hellendoorn opgegraven kogelpot uit circa 900.
Volledig scherm
Een topstuk uit de collectie van museumboerderij Erve Hofman, een in Hellendoorn opgegraven kogelpot uit circa 900. © Dinand Webbink

Erve Hofman in Hellendoorn komt naar je toe deze lente

HELLENDOORN - Mensen bezoeken museumboerderij Erve Hofman om iets meer te weten te komen over de historie van- en het leven in het dorp Hellendoorn. Vanwege het Corona-virus zijn de deuren van dit museum echter in elk geval tot 1 juni gesloten. 

De Stichting Oald Heldern de Noaberschop bedacht daarom een andere manier om de collectie toch onder de aandacht van het grote publiek te krijgen. Deze week is begonnen met het project ‘Erve Hofman komt naar je toe’. Het museum wordt als het ware digitaal heropend. 

Elke week wordt daarom een topstuk getoond op de beeldschermen bij Albert Heijn Rob Loomans, in het Twents Volksblad en op de Koerier-kabelkrant van Hellendoorn Omroep Interactief. Ook Facebook, Instagram en de website van Oald Heldern de Noaberschop worden ingezet. 

Kogelpot

Het is de bedoeling dat elke week een bijzonder voorwerp, kledingstuk, document of een sieraad uit het depot of de huidige tentoonstelling Dagelijks leven in de Tweede Wereldoorlog wordt toegelicht. Het eerste voorwerp is een zogenoemde kogelpot, die in 1962 tijdens bouwwerkzaamheden aan de Hofsteestraat in Hellendoorn in de bodem werd aangetroffen.   

Die nog opvallend gave voorraadpot dateert uit ongeveer 900.  Woordvoerder Dinand Webbink benadrukt dat deze vondst bewijst  dat er meer dan duizend jaar geleden al mensen in Hellendoorn woonden. „In die tijd had je ‘zwervende’ boerderijen. Als de schrale zandgrond uitgeput was, bouwden de bewoners ergens anders weer een nieuwe boerderij”, vertelt Webbink. Het op deze manier naar buiten treden past volgens hem prima bij de doelstelling van het museum om mensen kennis te laten maken met de Hellendoornse dorpsgemeenschap van weleer.   

Reggestreek