Volledig scherm
Wilde ganzen zorgen voor flinke schade aan agrarische gewassen. Hun uitwerpselen vervuilen bovendien het grasland. © ed van alem

‘Ganzen zorgen voor flinke schade aan gewassen in West-Twente’

NIJVERDAL - De leden van de Wild Beheer Eenheid (WBE) West-Twente gaan zaterdag ganzen tellen. Deze vogels zorgen voor flinke schade aan agrarische gewassen en vormen bovendien een bedreiging voor de luchtvaart.

Woordvoerder Jan Kreijkes van de WBE West-Twente zegt dat deze verplichte telling is opgenomen in het faunabeheerplan van de provincie Overijssel. De laatste jaren worden in de hele regio steeds meer ganzen geteld, omdat er steeds minder naar andere oorden vertrekken. 

Engels raaigras

Dat hangt volgens Kreijkes vooral samen met het feit dat veel boeren Engels raaigras zaaien, een lekkernij voor de ganzen. Ze doen zich bovendien tegoed aan de jonge maïskolven.  Kreijkes: „Veel agrariërs vragen geen vergoeding meer voor de door de ganzen aangerichte schade, omdat hiermee zoveel papierwerk is gemoeid.”

Kreijkes verwacht dat zaterdag weer enkele duizenden  grauwe-, kol-, Nijl- en Indische ganzen in Twente worden waargenomen. Deze vogels houden zich vaak op in de buurt van water, bijvoorbeeld langs de Regge, Exoose Aa, Het Lageveld, De Wendel en De Doorbraak. Volgens Kreijkes zorgen de ganzen ook nog voor een ander probleem: „Hun uitwerpselen vervuilen het grasland. Koeien willen op die plekken niet meer grazen. De ganzenmest verrijkt bovendien de natuurgebieden waar zij zich ophouden. Dat gaat te koste van de plantensoorten die gedijen in een voedselarme bodem.”

Reggestreek