Volledig scherm
Het Hellendoornse college schrikt terug voor de financiële risico's die aan de blijverslening kleven. © Lenneke Lingmont

Geen 'blijverslening' in Hellendoorn

NIJVERDAL - Het is op zich wel een sympathieke gedachte. De gemeente leent onder gunstige voorwaarden geld aan oudere inwoners voor de verbouwing van hun woning, zodat ze daar nog jaren zelfstandig kunnen blijven wonen. Iets dat al jaren door de landelijke overheid wordt gepropageerd.

De invoering van deze zogenoemde blijverslening kan wel op enige steun rekenen in de Hellendoornse gemeenteraad, maar het college heeft besloten hier definitief een streep door te zetten. Volgens B en W is het namelijk 'geen gemeentelijke taak om als bank voor haar inwoners te gaan fungeren'.

Risico's
Daarbij komt nog dat aan het instellen van zo'n lening behoorlijke financiële risico's kleven voor de gemeente. Want hoe krijgt de lokale overheid haar uitgeleende geld terug als een bewoner overlijdt of een woning gedwongen moet worden verkocht? Dat soort risico's acht het college niet aanvaardbaar in een tijd dat de gemeente hard bezig is haar miljoenenschuld naar beneden te brengen.

Reggestreek