Volledig scherm
Het oude boerderijtje aan de Haarweg 2 in Daarle, beter bekend als Schuttevaer op de Haar, verliest zijn monumentale status. Het college is bereid dit pand van de gemeentelijke monumentenlijst te halen. © Dinand Buisman

Gemeente Hellendoorn schrapt monument in Daarle

DAARLE -   In 2015 plaatste de gemeente Hellendoorn een boerderij aan de Haarweg 2, plaatselijk beter bekend als Schuttevaer op De Haar, op de gemeentelijke monumentenlijst. De buitenkant van de boerderij bevatte volgens experts diverse monumentale elementen, die voor het nageslacht bewaard moeten blijven. Het gebouw wordt al geruime tijd als opslagruimte/berging gebruikt. De bouwkundige staat van het pand laat inmiddels steeds meer te wensen over. Zo is de boerderij niet langer wind- en waterdicht .

De eigenaren hebben de gemeente eind vorig jaar laten weten dat ze het monument aan de Haarweg liever een andere bestemming willen geven. Ze willen een woning van de boerderij maken, waar een hulpbehoevende kan worden  verzorgd door een mantelzorger. Daarna zou het een bed & breakfast-accommodatie kunnen worden. Hiervoor moet de boerderij echter ingrijpend worden gerestaureerd en verbouwd en dat gaat naar verwachting ten koste van de monumentale waarde van het pand.  Daarom is het Hellendoornse college in maart gevraagd  de monumentale status van het gebouw te halen. 

Schrappen

Het college is in principe bereid dit verzoek te honoreren en de boerderij van de gemeentelijke monumentenlijst te halen. Het Oversticht, dat als monumentencommissie dienst doet in de gemeente Hellendoorn, heeft hierover een negatief advies uitgebracht, omdat de bouwkundige staat van een monument volgens de gehanteerde regels geen reden is om deze van de lijst te halen. Anderzijds erkent Het Oversticht in zijn afwijzend advies wel dat de noodzakelijk geachte verbouwing de monumentale waarde van de oude boerderij zeker zal aantasten.   

  1. Kinderen leven zich in Nijverdalse sporthal uit op opblaasbare speeltoestellen
    PREMIUM
    Video

    Kinderen leven zich in Nijverdal­se sporthal uit op opblaasba­re speeltoe­stel­len

    NIJVERDAL - Het puzzelboekje ligt opengeslagen op het tafeltje, maar de vrouw uit Nijverdal komt niet toe aan haar kruiswoordraadsel. Ze volgt met haar ogen zoontje Thijs (7), die maandagmiddag in sporthal Het Ravijn enthousiast van speeltoestel naar speeltoestel rent, maar het al gauw beu is om in zijn eentje verder te spelen. Hij wil alleen nog een keertje naar één van de opblaasbare speelattributen als papa komt kijken...

Reggestreek