Volledig scherm
Een illustratie van huis De Eversberg uit 1870. © Uutgeverieje ’n Boaken

Geschiedenis van Nijverdal in beeld en tekst bij Het Ravijn

NIJVERDAL - Foto’s, verhalen en een maquette van Huize Eversberg: ze vertellen samen de geschiedenis van Nijverdal in de pas geopende expositie in Het Ravijn. 

Net als de tijd staat de tentoonstelling niet stil. Iedere week komt er nieuw materiaal bij. De expositie is in leven geroepen door de Historische Kring Hellendoorn-Nijverdal en bedoeld als aanvulling van de muziektheatervoorstelling ‘Reuring in ‘t Reggedal’. 

Boeiend

Mensen wandelen door de ruimte en zien in tekst en beeld de belangrijkste gebeurtenissen uit de geschiedenis van het dorp. „Voor zowel inwoners van Nijverdal als geïnteresseerden uit omliggende plaatsen is het interessant. Het dorp heeft een veel boeiender verhaal dan mensen denken. Denk hierbij aan het bombardement tijdens de Tweede Wereldoorlog, de zoektocht naar goud en de betrokkenheid bij de textielindustrie”, vindt woordvoerder Nina Velten.

Eversberg

Het hoogtepunt van de tentoonstelling is de maquette van Huize Eversberg, het landgoed waar onder andere Thomas Ainsworth waarschijnlijk woonde en ook overleed. De woning brandde in 1943 af en er bleef slechts een ruïne over. „Deze Engelsman was nauw betrokken bij de stichting van Nijverdal en hoort daarom thuis in de expositie. Bezoekers kunnen nu met eigen ogen zien hoe het landgoed eruit zag. De ruimte bij Het Ravijn is beperkt, dus we waren heel blij dat het paste.” 

Fabriek

Naast de maquette zijn er op dit moment onder meer verschillende foto's te zien van fabrieksarbeiders. Welke beelden er nog meer bij komen, kan Velten nog niet zeggen. „Dat wordt per week bekeken.”

De expositie is tot 22 september te bekijken bij Het Ravijn. Toegang is gratis.

Reggestreek