Volledig scherm
Joop Staman met pistool © Lenneke Lingmont

Gestolen verzetspistool terug in het Oorlogsmuseum Nijverdal

NIJVERDAL - Het pistool, waarmee de grootste bankroof uit de Nederlandse geschiedenis werd gepleegd, is terug in het Oorlogs- en Vredesmuseum Memory in Nijverdal waaruit het begin dit jaar werd gestolen.

Het Duitse wapen werd 15 november 1944 gebruikt bij de overval op de Nederlandsche Bank in Almelo. Met de buit van 46 miljoen gulden wilden de dieven de spoorwegstaking financieren, ware het niet dat de Duitsers de gestolen miljoenen eerder in handen kregen.

Klaarlichte dag
Het topstuk werd op geraffineerde wijze ontvreemd. Het gebeurde op klaarlichte dag, dat de Mauser 7.65 met een magneet via een ventilatiesleuf uit de vitrine werd gehengeld.

De recherche, die de diefstal onderzocht, achtte de kans klein dat verzamelaar Joop Staman het pistool ooit terug zou zien. Maar maanden later kreeg Staman ineens een telefoontje uit Deventer dat het bij een inval was aangetroffen.

Extra beveiliging
Staman: "De dieven zijn een vader en zoon uit Deventer, fervente wapenverzamelaars. Ze zijn al eens eerder veroordeeld voor een wapendiefstal uit een museum bij Deelen. Het pistool krijgt weer een plaatsje in het diorama, maar wordt nu wel vastgezet als extra beveiliging."

Reggestreek