Volledig scherm
© Thinkstock

Gevaarlijk rubber in kunstgrasvelden van Twentse clubs?

NIJVERDAL- De discussie over gemalen autobanden op kunstgrasvelden laait weer op. Voetbalclubs willen antwoorden op vragen over gezondheidsrisico's. Koninklijke Ten Cate N.V. ontwikkelt kunstgrasvezels waarin direct al schokdempend materiaal is verwerkt.

De 3D-geweven kunstgrasmat van Kon. Ten Cate N.V. moet een alternatief worden voor het strooien van schokabsorberende korrels tussen de vezels op voetbalvelden. De discussie over dit rubbergranulaat, dat vaak van oude autobanden is gemaakt, laaide opnieuw op door het tv-programma Zembla. Zij wezen op de gevaren voor de gezondheid van sporters.

Kankerverwekkend
In de uitzending van woensdagavond werd gesteld dat gemeenten en sportclubs niet goed en eerlijk zijn geïnformeerd over de gezondheidsrisico's van kunstgrasvelden met rubberkorrels. Zembla baseert zich daarbij onder andere op de uitkomsten van een onderzoek in 2010 naar een veld in Hendrik Ido Ambacht, waar in de gebruikte autobanden extreem hoge waardes zink, olie en giftige kankerverwekkende stoffen werden aangetroffen. De conclusies zouden onder de pet zijn gehouden.

Het gebruik van rubberkorrels is wel gewoon doorgegaan. Van de bijna 2000 kunstgrasvoetbalvelden in Nederland is 90 procent met vermalen autobanden ingestrooid. Opdrachtgevers, vooral gemeenten en sportclubs, kunnen ook kiezen voor kurk, kokosvezels of korrels van kunststof. Daar wordt uit kostenoogpunt doorgaans vanaf gezien.

Geen paniek
De uitzending van Zembla is door bestuurders van Twentse voetbalclubs met speciale aandacht gevolgd. "Als het om de gezondheid van onze leden gaat, is het natuurlijk zaak alert te zijn, maar ik zie geen reden direct te paniekerig te doen", reageert voorzitter Willy Sticker van HSC'21. De Haaksbergse club speelt al jaren op een kunstgrasveld met rubberkorrels.

Sticker: "Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft eerder aangegeven dat er geen gezondheidsrisico's zijn. Ook de KNVB verwijst daarnaar. We gaan daar vooralsnog vanuit, maar zullen andere onderzoeken nauwlettend volgen."

Niet representatief
Door critici wordt daar op aangedrongen, omdat het in 2006 uitgevoerde onderzoek van het RIVM niet representatief zou zijn. Momenteel loopt er een onderzoek van de Europese Commissie naar de samenstelling van de stoffen van rubbergranulaat en de effecten daarvan op de gezondheid. De resultaten worden begin volgend jaar verwacht.

3D-techniek
Het is niet de eerste keer dat er discussie is over gebruik van ‘infill’, het materiaal dat tussen kunstgrasvezels wordt gestrooid voor onder andere een betere stabiliteit en schokabsorptie. Kunstgrasproducent TenCate denkt met de zelfontwikkelde 3D-weeftechniek met de oplossing te komen. In de fabrieken in Nijverdal wordt gewerkt aan vervolmaking van geweven kunstgrasvezels waarin al dempend materiaal is opgenomen. Wanneer dit als 'vierde generatie' aangeduide kunstgras op de markt komt, kan een woordvoerder niet zeggen.

Reggestreek