Er wordt momenteel onderzocht of windmolens en zonneparken geconcentreerd kunnen worden in een strook langs de N35/A35. Hellendoorn ziet dat wel zitten.
Volledig scherm
Er wordt momenteel onderzocht of windmolens en zonneparken geconcentreerd kunnen worden in een strook langs de N35/A35. Hellendoorn ziet dat wel zitten. © Bert Kamp

Goed nieuws voor Nijverdallers die vrezen voor windmolens: ze komen mogelijk langs de A35 en N35

NIJVERDAL - Goed nieuws voor alle bewoners die gruwelen van hoge windmolens en weiden vol zonnepanelen, die het open landschap in het Hellendoornse buitengebied verpesten. Er wordt onderzocht of die zoveel mogelijk langs de N35 en A35 kunnen komen.   

Het gaat om een onderzoek naar de mogelijkheid van een ‘Twentse energiecorridor’ in de directe omgeving van de A35/N35. Hierbij wordt samengewerkt door netbeheerder Enexis. wegbeheerder Rijkswaterstaat, provincie Overijssel en diverse gemeenten langs deze belangrijke doorgaande wegen. Hellendoorn is de laatste die tot dit samenwerkingsverband is toegetreden.

Volgens energiewethouder Henk Nijhof past dit initiatief uitstekend bij landelijke uitgangspunten, waarin wordt opgeroepen alternatieve energiebronnen als windmolens en zonneparken zoveel mogelijk langs de bestaande infrastructuur (wegen, kanalen en spoorwegen) te realiseren. Daarbij komt volgens hem dat in Nijverdal al een project bestaat dat prima in de plannen voor die energiecorridor past.

‘Zonnewal’

Hij doelt op het initiatief om langs een deel van de N35 een geluidswal te maken, waarop zonnepanelen worden aangebracht. Die ‘zonnewal’ moet de aangrenzende Kruidenwijk beschermen tegen te grote geluidsoverlast als de huidige N35 tussen Nijverdal en Wierden wordt verbreed tot een 100 kilometer-autoweg. 

Volgens Nijhof heeft buurgemeente Wierden ook interesse getoond voor dit initiatief. „Zoiets houdt niet op bij de gemeentegrens”, benadrukt hij. Samenwerking op Twentse schaal betekent volgens hem bovendien ook een grotere kans dat elke gemeente haar eigen energiedoelstelling haalt en die niet wordt afgewenteld op plattelandsgemeenten als Hellendoorn.   

Reggestreek