Volledig scherm
De Hellendoornse raad heeft ingestemd met een reeks aanvullende bezuinigingen. © ANP XTRA

Groen licht voor extra bezuinigingen in Hellendoorn

NIJVERDAL - De Hellendoornse gemeenteraad heeft ingestemd met een aanvullende reeks bezuinigingsvoorstellen van bijna 1,8 miljoen euro om het gat in de begroting 2019 te dichten. 

De oppositiepartijen VVD en Lokaal Hellendoorn stemden tegen. Ze vinden dat het college verkeerde keuzes maakt en verwijten het ‘een gebrek aan daadkracht’ door opnieuw een forse greep in de reserves te doen.

De coalitiepartijen hadden vooral moeite met het voorstel een ton te bezuinigen op de knelpuntenpot, die wordt gebruikt  om langdurig zieke ambtenaren te vervangen en zo te voorkomen dat de gemeentelijke dienstverlening in gevaar komt. Ze wezen op de enorme werkdruk bij het ambtelijk apparaat, dat tot uitval en zelfs vertrek leidt. Burgemeester Anneke Raven gaf aan dat hierover overleg is gevoerd en dit bedrag zowel door de directie als het college ‘verantwoord’ wordt geacht. Hierop gingen de coalitiepartijen ook akkoord met dit onderdeel.

N35

De VVD en Lokaal Hellendoorn vinden het onverteerbaar dat het college 500.000 euro uit het potje haalt, dat is bedoeld om de (verkeers)veiligheid op de N35 ter hoogte van Haarle te verbeteren. Wethouder Jelle Beintema benadrukte dat met de overgebleven 1,4 miljoen euro nog steeds een veilige oplossing bij Haarle-Noord kan worden bereikt, maar gaf tot grote frustratie van de oppositie niet aan hoe.

Beide oppositiepartijen vinden dat een besluit over het afromen van deze reserve enkele maanden moet worden uitgesteld totdat de onderzoeken naar mogelijke verbeteringsmaatregelen op de N35 tussen Nijverdal en de grens met buurgemeente Raalte gereed zijn. Een amendement van die strekking haalde het echter niet. 

Reggestreek