Volledig scherm
De Hellendoornse gemeenteraad vindt dat het oplaten van ballonnen moet worden ontmoedigd, omdat de restanten voor schade aan het milieu zorgen. © Shutterstock

GroenLinks Hellendoorn: ‘Ballonnen ja, oplaten nee’

NIJVERDAL - Het oplaten van ballonnen draagt slechts korte tijd bij aan de feestvreugde, maar als ze eenmaal ergens zijn neergekomen is sprake van zwerfafval, dat moeilijk tot niet afbreekbaar is. Bovendien zorgen de resten voor veel dierenleed en -sterfte. Dieren raken hierin verstrikt of zien het aan als voedsel, waardoor hun maag of darmen verstopt raken en zij uiteindelijk van honger omkomen.

GroenLinks Hellendoorn vindt daarom dat het college bij de organisatoren van feestelijkheden en evenementen moet aandringen om geen ballonnen meer op te laten. Dat geldt ook voor zogenoemde biologisch afbreekbare ballonnen. Bovendien moet het gebruik van plastic confetti aan banden worden gelegd. Een motie van deze strekking werd deze week met een overweldigende meerderheid (22-3) door de gemeenteraad aangenomen. Alleen de VVD stemde tegen,  want de liberalen beschouwen deze motie vooral als een ongewenste vorm van overheidsbemoeienis.

Ontmoedigen

Burgemeester Anneke Raven maakte duidelijk dat de mogelijke milieuschade door het oplaten van ballonnen altijd wel eventjes aan de orde komt als iemand een vergunning voor een evenement bij de gemeente aanvraagt. Als gevolg daarvan worden tegenwoordig tijdens Bruisend Nijverdal geen ballonnen meer opgelaten, maar dat gebeurt nog wel bij tal van andere festiviteiten. De raad wil dat dit punt in het vervolg veel nadrukkelijker bij de organisatoren onder de aandacht wordt gebracht. 

GroenLinks-raadslid André Oonk benadrukte dat hij het gebruik van ballonnen absoluut niet wil verbieden, maar alleen het oplaten wil ontmoedigen. In plaats van de ballonnen op te laten, kunnen ze volgens hem net zo goed ergens aan vast worden gemaakt en na afloop van het feest lek worden geprikt en dan in de daarvoor bestemde afvalbak worden gegooid. „Dat past bij de groene en duurzame gemeente die we graag willen zijn en hiermee zorgen we in elk geval voor minder afval in de eigen en omliggende gemeenten”, merkte hij op. 

Reggestreek