Volledig scherm
© GinoPress B.V.

‘Groningse taferelen’ langs kanaal in Daarlerveen

DAARLERVEEN - Het vervangen van damwanden in het kanaal Almelo-De Haandrik zorgt niet alleen in Geerdijk en Vroomshoop, maar ook in Daarlerveen voor veel overlast. Er zijn al zeker dertig schadegevallen gemeld in dit dorp, die variëren van waterschade tot verzakkingen van huizen. 

Het Hellendoornse CDA-raadslid Jan Lammers sprak eind vorige week met meerdere aanwonenden. „Bewoners voelen zich niet meer veilig in hun eigen huis. Ze omschrijven de situatie in Daarlerveen als ‘Groningse taferelen’. Vanwege de aanhoudende trillingen verlaten steeds meer mensen hun huis tijdens de werkzaamheden. Er doet zelfs het hardnekkige gerucht de ronde dat een gezin om deze reden is vertrokken naar een vakantiepark in de buurt. Het steekt de mensen dat zij helemaal niets horen van de provincie Overijssel, die de opdrachtgever van deze werkzaamheden is. Bovendien vragen bewoners zich af wat dit betekent voor de net gereconstrueerde weg voor hun huis. Kun je hier nog wel veilig rijden?” aldus Lammers.

Onderzoeken

Wethouder Willem Joosten deelt deze zorgen en geeft aan dat de provincie momenteel meerdere onderzoeken laat uitvoeren naar deze ‘complexe materie’. Zijn de klachten het gevolg van het vervangen van de damwanden of spelen de reconstructie van de weg en veranderende weersomstandigheden (droogte) wellicht ook een rol? Het antwoord op die vragen wordt eind dit jaar verwacht.

Wat is er precies aan de hand met het kanaal? We leggen het uit in onderstaande video.

Reggestreek