Volledig scherm
De werkzaamheden om onder meer de heide uit te breiden beginnen maandag aan de noordzijde van de Sallandse Heuvelrug, in de omgeving van de Paltheweg bij Haarle. © Lenneke Lingmont Fotografie

Grote heideklus Sallandse Heuvelrug
begint maandag in omgeving Paltheweg

HAARLE/NIJVERDAL - Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer  beginnen volgende week maandag  met de werkzaamheden ten behoeve van heideherstel en -uitbreiding op de Sallandse Heuvelrug.  In totaal wordt 150 hectare (1,5 miljoen vierkante meter) bos omgevormd tot heide. 

Paltheweg

Het grootse stuk bos dat verdwijnt, bevindt zich in het gebied Kleine Plas in de omgeving van de Paltheweg bij Haarle. Daar begint Sanders Bosonderhoud uit Empe maandag met het verwijderen van de onderbegroeiing. De bomenkap maakt deel uit van maatregelen die ervoor moet zorgen dat de rijkdom aan plant- en diersoorten behouden blijft en versterkt wordt. Bezoekers van het natuurgebied kunnen overlast ondervinden van werkzaamheden zoals het kappen van delen van het bos om de heide te vergroten. 

Voedselrijke akkers

Met het uitbreiden van de heide wordt, volgens boswachter Ine Nijveld, het leefgebied van veel soorten vergroot en worden de voedselrijke akkers in het buitengebied weer bereikbaar. Er wordt gestart aan de noordzijde van de Sallandse Heuvelrug. „We werken van buiten naar binnen, opdat het wild niet het gebied uit vlucht”, zegt Nijveld

Ruiterroute afgesloten

Behalve van geluidsoverlast, kunnen bezoekers van de Sallandse Heuvelrug hinder ondervinden van de werkzaamheden. Zo rijden er machines door het gebied, waardoor paden tijdelijk minder toegankelijk worden. Daarnaast worden paden tijdelijk paden af gesloten. De ruiterroute achter de Paltheweg is de komende maanden afgesloten. Ruiters worden omgeleid langs de N35.  „We gaan wel zo weinig mogelijk over verschillende toegangswegen tot het gebied rijden om de overlast te beperken”, aldus de boswachter.

Reggestreek