Grotestraat in Nijverdal gaat op de schop

De herinrichting van de Grotestraat in Nijverdal staat voor de deur. Noodzakelijk voor een levendig centrum, maar ook negen maanden overlast.

De herinrichting van de Grotestraat in Nijverdal is noodzakelijk om een levendig winkelhart te realiseren.
Volledig scherm
De herinrichting van de Grotestraat in Nijverdal is noodzakelijk om een levendig winkelhart te realiseren. © Lars Smook

NIJVERDAL - De Grotestraat moet straks een ‘verkeersluwe verbinding’ tussen het winkelhart en Buitencentrum De Sallandse Heuvelrug (Paarse Poort) gaan vormen. Na de presentatie van het voorlopige ontwerp vorig jaar bleef het lange tijd stil, hoewel achter de schermen hard werd doorgewerkt.

De financiering van deze grote klus bleef problematisch. Want ondanks een extra investering van een miljoen euro van de gemeente Hellendoorn en het feit dat de herinrichting waar mogelijk wordt gecombineerd met rioleringswerkzaamheden is er nog steeds een tekort van 1,47 miljoen euro. Van uitstellen van de herinrichting kan volgens alle direct betrokkenen geen sprake zijn. Daarom heeft de gemeente gezocht naar mogelijke bezuinigingen, zonder de essentie van het ontwerp teveel geweld aan te doen.

Bezuinigingen

Zo is nu besloten het gedeelte van de Grotestraat tussen de Bonte- en Smidsweg voorlopig niet aan te pakken, omdat er nog steeds geen overeenstemming met de aanwonenden is bereikt over wat hier precies moet gebeuren. Verder komt er geen beeldbepalend object (landmark) op de hoek Grotestraat/N35 en is een streep gezet door de ‘mobiele aankledingselementen’ in het centrale deel van de Grotestraat. Daarbij gaat het om podia en plantenbakken. „Wordt het dan nog wel gezellig in de Grotestraat?”, vroeg menigeen zich hardopaf tijdens de presentatie van deze plannen.

Het gedeelte van de Grotestraat tussen het politiebureau en de Regge en van de Bonteweg tot de Toeristenweg is overigens al gereed. Daarbij ging het vooral om het aanpakken van de parkeerplaatsen en het openbaar groen. Deze maand komt bovendien het Planetenpad tussen het centrum en de Sterrenwacht Hellendoorn gereed, waarbij mensen met een speciale app op hun telefoon langs een aantal markeringsstenen lopen en daar informatie krijgen over bekende hemellichamen.

Overlast

De herinrichting van het nu nog overgebleven deel van de Grotestraat neemt naar verwachting zo'n negen maanden in beslag en gaat sowieso gepaard met de nodige overlast. De bereikbaarheid van de winkels is in die periode allesbehalve optimaal. Wanneer de eerste schop precies de grond in gaat is niet bekend, maar mei 2018 wordt genoemd.

Er kwam direct al forse kritiek op de geopperde begindatum in mei, omdat de Grotestraat dan tijdens het toeristenseizoen (zomervakantie) nog open ligt. „We proberen zoveel mogelijk rekening te houden met alle belangen, maar zonder overlast kan deze klus echt niet worden geklaard”, benadrukt gemeentelijk projectleider Dick Schipper.

Reggestreek