Volledig scherm
Interim-directeur Adriaan Visser © Theo Kock

Hegeman+ in Nijverdal 'ligt er goed bij' na ingrijpende reorganisatie

NIJVERDAL - Bouwbedrijf Hegeman+ uit Nijverdal gaat na een ingrijpende reorganisatie, waarbij het aantal werknemers werd gehalveerd tot 140, dit jaar weer winst maken.

Dat voorspelt interim-directeur Adriaan Visser van het bouwbedrijf. Visser werd in januari binnengehaald als opvolger van eigenaar Leo Hegeman (64). De bouwer uit Nijverdal verkeerde na enkele verliesjaren in grote problemen. Het bedrijf raakt onder meer in nood door de prijsdumping op de bouwmarkt, waar het in meeging om werk te houden.

Eind vorig jaar gingen al drie onderdelen van Hegeman+ failliet, waarbij 80 mensen hun baan verloren. Het ging toen om de zusterbedrijven Nimberg in Havelte, Hegeman Oost in Nijverdal (het vroegere Kreijenveld) en Hallink & Hammink in Nijverdal.

Reorganisatie afgesloten
Onder Adriaan Visser ging Hegeman+ op de schop. De interim-directeur verkocht in de achterliggende maanden het belang van 50 procent dat Hegeman+ had in Sallandse Wegenbouw in Haarle aan eigenaar Johan Middelkamp.

Ook driekwart van de aandelen in Hegeman Noord in Stadskanaal werd verkocht. Met de verkoop van dochterbedrijf Heldoorn aan Van Wijnen Noord werd de grootscheepse reorganisatie gistermiddag afgesloten.

‘Slagvaardig en kansrijk’
Wat resteert is een veel kleiner, maar volgens Visser 'slagvaardig en kansrijk' Hegeman+. Het aantal werknemers is teruggegaan van 300 medio 2015 naar 140 nu. En de omzet daalt in dezelfde periode van 135 naar 90 miljoen. "Je kunt zeggen dat Hegeman+ teruggaat naar zijn kernactiviteiten: infrabouw, zoals tunnels en viaducten, en de specialistische bouw van bedrijfsgebouwen", zegt Visser. In Enschede heeft Hegeman+ nog systeembouwer Hodes, dat onder andere een aantal asielzoekerscentra heeft gebouwd. Voor dit bedrijf zoekt Visser een partner die de helft van de aandelen wil overnemen.

Reggestreek