Volledig scherm
Een taxi van Taxicentrale Witteveen © Schinkel

Hellendoorn sleept Witteveen voor de rechter

NIJVERDAL - De gemeente Hellendoorn heeft besloten om een kort geding aan te spannen tegen Taxicentrale Witteveen uit Lemmer.

Dat doen ze vanwege een meningsverschil over het innen van de eigen bijdrage en de toeslag van 3 euro op de ritprijs van het individueel vervoer. Dat werd voorheen de regiotaxi genoemd. Hellendoorn vindt dat Witteveen deze zaken voor zijn rekening moet nemen, maar de taxicentrale vindt dat de gemeente dit moet regelen.

Aanbesteding

Witteveen won in maart 2017 de Europese aanbesteding en regelt vanaf 1 juli van dat jaar het 'vervoer op maat' in meerdere Twentse gemeenten, waaronder ook Hellendoorn.  Het gaat daarbij om het leerlingenvervoer, regiotaxi en vervoer van en naar locaties voor jeugdhulp en dagbesteding. Sinds de invoering van het nieuwe systeem is de regiotaxi alleen nog beschikbaar voor mensen met een WMO-indicatie, Minimapas of 65+-Pas. Witteveen roept de gebruikers op een ritje met de regiotaxi tijdig te boeken, het liefst een dag van tevoren. De vervoerder hanteert een toeslag van 3 euro op de prijs van een enkele rit als deze op dezelfde dag wordt geboekt.  

Strubbelingen

Volgens Hellendoorn waren al vanaf het begin ‘strubbelingen’ over de vraag wie de eigen bijdrages en toeslagen van de regiotaxi moesten innen. Er werd afgesproken dat de vervoerders dit na een overgangsperiode van drie maanden per 1 oktober 2017 voor hun rekening zouden nemen. Witteveen blijft echter van mening dat de gemeenten dit moeten doen.

Hellendoorn vraagt de rechter nu om hierover op korte termijn een uitspraak te doen. De afspraken met Witteveen heeft Hellendoorn samen met de gemeenten Wierden en Twenterand gemaakt. Ze verwacht dat deze twee gemeenten zich bij dit kort geding zullen aansluiten. De gemeente Almelo heeft inmiddels ook besloten Witteveen voor de rechter te dagen.

Reggestreek