Volledig scherm
Volgens het Hellendoornse college betekent de fusie van de Stichting Roos en Quo Vadis de beste waarborg voor het behoud van goed openbaar basisonderwijs in deze gemeente. © ruben oreel

Hellendoorn stemt in met fusie van onderwijsstichtingen

NIJVERDAL - Hellendoorn geeft groen licht voor de fusie van de onderwijsstichtingen Roos en Qua Vadis per 1 maart. Volgens het college vormt zo’n fusie de beste waarborg voor het behoud van goed openbaar basisonderwijs in deze gemeente.

De overkoepelende Stichting Roos is al vele jaren verantwoordelijk voor het openbaar basisonderwijs in de gemeenten Hellendoorn, Rijssen-Holten, Wierden en Twenterand. De vier onderwijswethouders  zijn samen verantwoordelijk voor het externe toezicht op deze stichting. Kleine schoolbesturen zijn echter nogal kwetsbaar, zeker als het aantal leerlingen sterk terugloopt. Vandaar dat de Stichting Roos enige tijd geleden wilde fuseren met de Stichting Openbaar Primair Onderwijs Almelo. Deze fusie ketste echter af wegens ‘te grote cultuurverschillen’. Dat probleem lijkt zich bij de beoogde samenwerking met Quo Vadis (bijzonder basisonderwijs) niet voor te doen.

Eigen identiteit

 Het gaat om een bestuurlijke fusie, hetgeen betekent dat de aangesloten scholen hun eigen identiteit behouden. Hierdoor ontstaat volgens het college ‘een krachtige regionale stichting met scholen in een aaneengesloten gebied van Deventer tot Almelo en Twenterand’. Het college verwacht dat deze nieuwe stichting de onderwijskundige uitdagingen van de toekomst aan kan en kwalitatief goed basisonderwijs hiermee verzekerd is. Met haar positieve fusie-advies volgt Hellendoorn het voorbeeld van Deventer, Almelo en Lochem, gemeenten waar Qua Vadis scholen heeft. Hellendoorn gaat ervan uit dat in de nieuwe statuten de invloed van gemeenten op het openbaar basisonderwijs goed wordt geregeld.

Reggestreek