Volledig scherm
Ook de gemeente Hellendoorn heeft de nodige met rubberkorrels ingestrooide kunstgrasvelden. Gemeente en voetbalclubs moeten ervoor zorgen dat die niet in het milieu terecht komen. Het s nog onduidelijk hoe ze dat voor elkaar moeten krijgen. © Peter van Trijen

Hellendoorn waarschuwt voetbalclubs: Hou de rubberkorrels op het veld

NIJVERDAL - Iedereen die wel eens T-shirts, broekjes en kousen moest wassen van een voetbalteam dat speelde op een kunstgrasveld dat is ingestrooid met rubberkorrels kent het probleem. De voetbalkleding werd weliswaar goed uitgeklopt in de kleedkamer, maar toch vormt zich al snel een lang lint met zwarte korreltjes voor de wasmachine, die je beter niet kunt mee wassen.

De rechtbank in Rotterdam veroordeelde het sportbedrijf van de gemeente Enschede op 19 december 2019 voor milieuvervuiling, omdat een flinke hoeveelheid rubberkorrels buiten de kunstgrasvelden terecht was gekomen.  Deze uitspraak heeft verregaande gevolgen. 

Waarschuwing

In de gemeente Hellendoorn bevinden zich met rubberkorrels ingestrooide kunstgrasvelden op de sportparken Gagelman en Groot Lochter (Nijverdal), Smidserve (Hulsen) en De Voordam ((Hellendoorn). Daarbij gaat het om hele velden, klein trainingsveld en football court. De gemeente heeft de clubs gewaarschuwd dat aanvullende maatregelen nodig zijn om de korrels op de velden te houden.  

‘Hele toer’

Voor voetbalvoorzitters is het nog volstrekt onduidelijk wat precies van de clubs worden verwacht. SVVN-preses Peter van der Linde benadrukt dat vrijwilligers van zijn club en mensen van Stichting Baalderborg al regelmatig de korrels opvegen, die buiten het football court terecht komen. Zijn collega Erik Heuver van De Zweef denkt dat er maar weinig korrels van het kleine trainingsveld in het milieu terecht komen. Jan Bouwhuis van Hulzense Boys weet dat de kleedkamers zaterdagmiddag vol met korreltjes liggen en denkt dat het nog een hele toer wordt om aan die strenge juridische eisen te voldoen.

Reggestreek