Volledig scherm
De gemeente Hellendoorn heeft zonnepanelen geplaatst op vier eigen gebouwen om het eigen energieverbruik te verminderen. De doelstelling is een daling van minimaal 15 procent binnen drie jaar. © ANP XTRA

Hellendoorn wil zelf minimaal 15 procent energie besparen

NIJVERDAL - Niet afwachten, maar zelf het goede voorbeeld geven aan de inwoners. Daarom gaat de gemeente Hellendoorn flink besparen op het eigen energieverbruik. Dat moet over drie jaar minimaal 15 procent lager zijn dan in 2018. Om dat doel te halen moet nog wel een tandje worden bijgezet. 

De uitstoot van CO2 in de gemeente Hellendoorn moet in 2020 20 procent lager zijn dan in 2008. Dat is één van de belangrijkste gemeentelijke milieudoelstellingen. Een flinke daling van het eigen energieverbruik is meer dan welkom en levert ook nog eens financieel voordeel op voor de noodlijdende gemeente, die flink moet bezuinigen om het eigen huishoudboekje weer op orde  te krijgen. Minder aardgas, elektriciteit, benzine en diesel is daarom het devies. Behalve besparen wordt ook ingezet op het opwekken van duurzame energie.

Zonnepanelen

De gemeente heeft het beheer van de eigen gebouwen al kritisch onder de loep genomen. Op vier gebouwen zijn zonnepanelen geplaatst en vier sportaccommodaties zijn voorzien van een ‘slim beheersysteem’, dat de lichten dooft en de verwarming lager zet als hier geen gebruikers aanwezig zijn. Negen gebouwen kregen een nieuwe waterboiler, die werkt op zonne-energie. Ook de openbare verlichting wordt stukje bij beetje aangepakt door lampen te vervangen door energiezuinige LED-verlichting.

Elektrische auto's

Het college verwacht dat de genoemde maatregelen resulteren in een besparing van het eigen energieverbruik van ergens tussen de 10 en 12 procent.  Dat vindt het college echter te weinig, vandaar dat nu wordt nagedacht over aanvullende maatregelen. Zo wordt serieus overwogen het hele gemeentelijke wagenpark op termijn te vervangen door elektrische auto’s. Ambtenaren moeten oude gewoontes overboord gooien. Ze moeten vaker met de fiets naar het werk komen, meer gebruik maken van het openbaar vervoer, de verlichting in hun kamer uitdoen als ze naar huis gaan en de verwarming overdag een graadje lager zetten. Verder wil het college meer voorlichting over besparingsmogelijkheden gaan geven aan burgers en bedrijven, zodat zij het goede voorbeeld van de lokale overheid gaan volgen.    

Reggestreek