Volledig scherm
Steeds meer Hellendoornse jongeren melden zich met problemen bij de huisarts. Een luisterend oor en goed gesprek met een praktijkondersteuner kan vaak voor een oplossing zorgen. © Getty Images/iStockphoto

Hellendoornse praktijkondersteuners bewijzen: goed gesprek vaak beter dan doorverwijzing

NIJVERDAL - Als jongeren problemen hebben kan een luisterend oor, goed gesprek en beetje extra aandacht in veel gevallen voorkomen dat ze moeten worden doorverwezen naar de professionele jeugdzorg. Dat is niet alleen veel beter voor de jongeren, maar ook voor de portemonnee van de gemeente Hellendoorn.

In mei 2019 begon bij zeven huisartsenpraktijken in de gemeente Hellendoorn een proef met de inzet van twee praktijkondersteuners voor de jeugd ggz. De proef zou een jaar duren, maar deze assistenten hebben hun nut inmiddels al meer dan bewezen. Het Hellendoornse college heeft daarom besloten de twee POH‘’ers een vaste aanstelling te geven. Ze delen samen een baan van 36 uur. De zeventien huisartsen waarvoor ze werken juichen dit besluit toe. Hiermee is voor 2020 85.000 euro gemoeid, maar dat bedrag wordt naar verwachting meer dan terugverdiend omdat veel jongen niet worden doorverwezen naar de dure professionele zorg.

In haar nopjes

Wethouder Anja van den Dolder is in haar nopjes met beide POH’ers. Deze verlenen zorg dichtbij, ontlasten de huisartsen en zij verwacht dat de gemeente dit jaar zo'n 150.000 euro bespaart op de kosten voor de jeugdzorg. Dat kan nog meer worden als ook de huisarts in Haarle zich bij dit project aansluit. Uit de eerste evaluatie na 4,5 maand blijkt dat beide assistenten in deze periode met 115 jongeren hebben gesproken. Hiervan zijn 74 gevallen inmiddels afgerond en daarvan hoefden zeker 37 jongeren niet te worden doorverwezen. Bij de meisjes ging het vooral om depressie, (faal)angst en spanningsklachten, bij de jongens vaak om gedragsproblemen. Het zijn met name jongeren van 15, 16 en 17 jaar die om hulp vragen. 

  1. Lokaal Hellendoorn na vernielde glijbaan: ‘Gemeente moet excuus maken’

    Lokaal Hellen­doorn na vernielde glijbaan: ‘Gemeente moet excuus maken’

    NIJVERDAL - Het hek om het grote speeltoestel op het grasveld voor hun woningen is een doorn in het oog van veel bewoners van de Zwaluwtong, Wintergroen, Leeuwenbek en Madeliefje. Ze zijn verontwaardigd en boos dat de gemeente Hellendoorn niet van plan is de vuurwerkschade aan het toestel op korte termijn te herstellen. Dat kan nog wel tot juni duren. ‘Ronduit belachelijk’ vindt de buurt, die het er niet bij laat zitten.

Reggestreek