Volledig scherm
De Hellendoornse politiek praat dinsdagavond onder meer over een mogelijk forse verhoging van de ozb om de gaten in het gemeentelijk huishoudboekje te dichten. © ANP XTRA

Hellendoornse raad praat over belastingen

NIJVERDAL - De Hellendoornse raad praat dinsdagavond verder over de noodzakelijke miljoenenbezuinigingen voor de periode 2020-2023. 

Het gaat hierbij zowel om de 3 miljoen euro (of meer) die jaarlijks op het sociaal domein moet worden bezuinigd als mogelijkheden om de inkomsten van de gemeente met 3 miljoen euro per jaar te verhogen. Centraal hierin staat de vraag of, en zo ja hoeveel, de gemeentelijke belastingen (onroerende-zaakbelasting) omhoog moeten.

Er worden meerdere scenario's besproken, waarin zelfs sprake is van een ozb-stijging van 10 tot 25 procent. Eén procent ozb-verhoging levert de gemeente zo'n 80.000 euro op. Daarvan komt 50 mille ten laste van de gezinnen (woningen) en 30 mille van ondernemers (bedrijfspanden). Eigenaren van een ‘gemiddelde woning’ moeten dan 3,50 euro per jaar extra betalen, eigenaren van een bedrijfspand 50 euro.  

Reggestreek