Hellendoornse woningbezitters tientjes goedkoper uit dan gedacht
NIJVERDAL - De gemeentelijke belastingen gaan dit jaar opnieuw omhoog, maar deze stijging valt een stuk lager uit dan enkele maanden geleden nog werd gedacht. De gemiddelde Hellendoornse woningbezitter gaat ruim 16 euro meer betalen.
Delen per e-mail
Bij de presentatie van de begroting 2021 begin oktober werd door het college aangegeven dat de woonlasten in Hellendoorn ook dit jaar verder zouden stijgen. Dat ligt politiek gevoelig, want de woonlasten zijn al de hoogste in Overijssel.
De gemeentelijke belastingen (onroerendezaakbelasting, rioolrecht en afvalstoffenheffing) zouden voor een gemiddelde woningbezitter met 5,8 procent stijgen. Inwoners moesten zo 48,24 euro meer betalen. Wethouder Jelle Beintema bedrukte destijds al dat de definitieve tarieven pas in februari door de raad worden vastgesteld en dat alles in het werk wordt gesteld om die stijging nog te beperken.
Geen ozb-stijging
We hebben meer grip op de financiën; inkomsten en uitgaven zijn in evenwicht
Kijkend naar de collegevoorstellen voor de raadsvergadering van dinsdagavond lijkt dat te zijn gelukt. Zo wordt gehoor gegeven aan de uitdrukkelijke wens van de raadsmeerderheid om nu een dikke streep te zetten door de voorgestelde ozb-verhoging van 7,5 procent.
Het college stelt die zelfs op nul en ziet daarmee bovendien af van een verhoging met het inflatiepercentage (geldontwaarding). Bovendien wordt voorgesteld het rioolrecht met 5 procent te verlagen, omdat hiervoor voldoende geld in kas is. Dat scheelt die gemiddelde woningbezitter 12 euro per jaar.
Meer afval
Wat wel extra stijgt, is de afvalstoffenheffing, omdat de kosten voor het inzamelen, vervoeren en verwerken van afval fors zijn gestegen. Dat is met name een gevolg van het afwijzen van vrijwel alle PMD-vrachten in de tweede helft van vorig jaar. In plaats van dat de gemeente hiervoor een vergoeding kreeg moest zij nu extra gaan betalen voor de verbranding van plastic, metalen en drankkartons.
Bovendien steeg de aangeboden hoeveelheid afval door de lockdown. Mensen gingen de zolder opruimen en bestelden steeds meer spullen online, wat zorgde voor een flinke hoeveelheid extra verpakkingsmateriaal.
Er werd ook meer groente-, fruit- en tuinafval aangeboden. Om die kosten te dekken, stelt het college voor de afvalstoffenheffing met 13,5 procent te verhogen, waardoor een gemiddelde woningbezitter 28,44 euro extra moet ophoesten.
Meer grip
Als de raad akkoord gaat met deze voorstellen betaalt een gemiddelde woningeigenaar ruim 16 euro meer. De belastingen voor eigenaren van niet-woningen (bedrijfspanden, sportkantines en dergelijke) dalen gemiddeld zelfs met 17 euro.
Het college benadrukt dat de gemeentelijke belastingen minder hoeven te stijgen doordat het huishoudboekje van de gemeente weer op orde is gebracht na de ingrijpende bezuinigingen van de afgelopen tijd. „We hebben meer grip op de financiën. Inkomsten en uitgaven zijn weer met elkaar in evenwicht.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Lief! Noabers voor Noabers uit Nijverdal schenkt kinderen tasjes vol leuke cadeautjes
NIJVERDAL - De stichting Noabers voor Noabers in Nijverdal heeft deze week bijna zeventig tasjes uitgedeeld aan kinderen tussen de 0 en 5 jaar. In de tas zaten een boekje en wat cadeautjes. Het cadeautje is een steuntje in de rug voor gezinnen die het moeilijk hebben. -
Oproep uit provincie: gemeenten die noodgeld voor culturele sector aan iets anders besteden, moeten aan schandpaal
ZWOLLE/ENSCHEDE/ALMELO - De PvdA in Overijssel wil zo snel mogelijk namen en rugnummers van gemeenten in de provincie die coronacompensatie niet voor de culturele sector gebruiken. De regering maakte 150 miljoen euro vrij voor de ondersteuning van culturele organisaties in Nederland, maar dat geld komt in veel dorpen en steden niet daar terecht. -
Hellendoornse politie gaat de fout in: foto’s met naam van verkeerde ‘verdachte’ online
HELLENDOORN - Wie nu naar buiten kijkt of over straat loopt, kan zich bijna niet meer voorstellen dat er vorige week een dik pak sneeuw lag. Terwijl de opkomende lentezon de allerlaatste restjes doet smelten, komt er ook goed zicht op wat er tijdens het winterplezier in de natuur is achtergebleven. In Hellendoorn leverde dat een opmerkelijk ‘incidentje’ op tussen de politie en een inwoonster van Lemelerveld. -
PREMIUM
Eerste mogelijke medegebruikers voor katholieke kerk in Nijverdal: ‘museumpje’ in gedeelte van pastorie?
NIJVERDAL - Er zijn meerdere organisaties en verenigingen in Nijverdal die interesse hebben in een toekomstig plekje in de Antonius van Padua-kerk of de bijbehorende pastorie aan de Grotestraat. De rooms-katholieke geloofsgemeenschap is op zoek naar medehuurders om sluiting van de kerk op termijn te voorkomen. -
Nieuwe heArtshop in Hellendoorn wil alleen ‘volledig’ open: ‘Hier heb je even de tijd nodig’
HELLENDOORN - Genoeg toeristen die een bezoekje brengen aan het pittoreske Hellendoorn, maar een winkeltje om zomaar wat rond te scharrelen tussen keramiek, schilderijen, beeldhouwwerk en andere kunst? Dat was er tot nu toe niet. Ilona Schuurman brengt daar verandering in met haar The heArtshop.
-
Vorstschade blijft komen: meerdere leidingbreuken in Hellendoorn
HELLENDOORN – De vrieskou mag Twente dan al weer een paar dagen hebben verlaten, de gevolgen ervan worden nog steeds zichtbaar. Nadat de afgelopen dagen al meerdere waterleidingen sprongen in de gemeente Hellendoorn, was het gisteren opnieuw meerdere keren raak. De brandweer heeft het er maar druk mee. -
Twentse ouderen slachtoffer van oplichting door ‘pakketbezorgers’
ENSCHEDE - Tien Twentse ouderen zijn de afgelopen twee weken slachtoffer geworden van oplichting door zogenaamde pakketbezorgers. Met een sluwe truc ontfutselden zij de pinpas en pincode van de ouderen, waarna er tot soms wel duizend euro met de pas werd gepind. Dat meldt de politie op haar website. -
Uitverkochte en populaire boeken van Hellendoornse uitgeverij nu online te lezen: ‘Herdrukken niet mogelijk’
HELLENDOORN - Hij krijgt vaak de vraag of uitverkochte boeken van de Hellendoornse Uutgeverieje ’n Boaken die tweedehands nauwelijks aangeboden worden, toch nog te verkrijgen zijn. Dan moest Dinand Webbink tot nu toe altijd ‘nee’ verkopen.