Het carnaval gaat nu echt los in Gagelkoele

VideoNIJVERDAL - Het carnaval in de Gagelkoele (Nijverdal) kan beginnen. Burgemeester Anneke Raven overhandigde donderdagavond in de hal van het Huis voor Cultuur en Bestuur de sleutel van de gemeente Hellendoorn officieel aan prins Twan 1 van de plaatselijke carnavalsvereniging De Gagelkaeltjes.

Het is tientallen jaren geleden dat een dergelijke plechtigheid plaatsvond en de sleutel met het gemeentewapen in andere handen overging. De burgemeester sprak het vertrouwen uit dat de hoogheid en zijn gevolg ‘zorgzaam’ met hun nieuwe gezag zullen omgaan. Ze noemde het de verdienste van De Gagelkaeltjes dat een carnavalsfeest bij voetbalclub De Zweef inmiddels is uitgegroeid tot een feest voor iedereen in Nijverdal. Prins Twan (Schrijver) beloofde de sleutel op 26 februari weer in te leveren en de komende weken een geweldig feest van te maken. Hij bood Raven een plaatsnaambord met het opschrift Gagelkoele (‘Voor op uw kamer’) aan en de gouden ketting van De Gagelkaeltjes als dank voor het in ere herstellen van deze carnavalstraditie.

Drukke dagen

De sleutel werd overhandigd in aanwezigheid van vertegenwoordigers van carnavalsvereniging De Sükkewottels uit Haarle en De Ketelaars uit Hellendoorn, die respectievelijk in 2021 en 2022  de gemeentesleutel overhandigd krijgen. Daarna was het tijd voor een langdurige polonaise in de hal. Voor Prins Twan breken twee drukke dagen aan. Hij is vrijdagochtend aanwezig bij de optocht in Hellendoorn en later op die dag worden in de residentie aan de Koersendijk het kindercarnaval en carnavalsfeest voor volwassen gehouden. Zaterdagavond is er nog een speciale dienst in de Sint Sebastianuskerk in Hellendoorn. 

Volledig scherm
Burgemeester Anneke Raven overhandigde donderdagavond de Hellendoornse gemeentesleutel aan Prins Twan I van de Nijverdalse carnavalsvereniging De Gagelkaeltjes. © Bert Kamp

Reggestreek