Volledig scherm
Intocht van Sinterklaas en Zwarte Piet in Wierden, 2015 © Reinier van Willigen

Het is geen discussie; in de Reggestreek is Piet zwart

RIJSSEN/HOLTEN/WIERDEN/HELLENDOORN - Roetpieten, regenboogpieten of veegpieten: ze zijn allemaal niet besteed aan de organisaties van de sinterklaasfestijnen in de Reggestreek. Zwarte Piet blijft zwarter dan zwart. Of ‘gewoon donkerbruin’.


De vraag levert gezucht, gesteun en zo nu en dan gemopper op. ‘Hoe staat het met de kleur van de zwarte pieten?’ Organisaties van sinterklaasintochten in de gemeenten Rijssen-Holten, Hellendoorn en Wierden zijn er helder over. Zwart, of op z’n minst donkerbruin.

Kartrekkers achter de feesten houden vast aan een traditie en een stukje cultuur. Daaraan tornen is eigenlijk nergens aan de orde. „Als het ons wordt opgelegd en we moeten wel, dan kappen we ermee”, zegt Robbin Mollink, die in Hellendoorn helpt met de organisatie. „Nou ja, dat zeggen we onderling tegen elkaar. Misschien dat als het er op aankomt het toch weer anders gaat.”

Geen discussie
Maar uit eigen beweging de zwarte pieten een ander kleurtje geven? „Geen denken aan”, aldus de Holtense bakker Ingrid Nijkamp. Zij zet samen met anderen de Holtense intocht elk jaar op poten. „Het is simpelweg geen discussie hier. Ik denk dat het vooral een probleem is dat door de media in leven wordt gehouden. Niemand weet hoe het in de toekomst gaat, maar in Holten zal Piet altijd zwart zijn. Het is een kinderfeest en het moet leuk zijn. Laten we dat zo houden.”

Johnny Jansen van de sinterklaascommissie in Rijssen sluit zich daar volledig bij aan. „Piet blijft zwart. Ik zou niet weten waarom niet. Tijdens een intocht is nog nooit iemand van ons aangesproken op de kleur van Zwarte Piet. Tot dat gebeurt is er geen reden om er überhaupt over na te denken.”

Televisie
Dat RTL 4 overschakelt op roetpieten en de NTR ook steeds meer veranderingen doorvoert, dat boeit de organisatoren in de Reggestreek eigenlijk niet of nauwelijks. „Ze blijven zo zwart als het maar kan”, herhaalt Dirk Velten van de Enterse Ondernemersvereniging zijn standpunt van vorig jaar. „Ik heb Zwarte Piet nooit als discriminerend ervaren. Nu weet ik niet hoe dat voor mensen met een andere huidskleur zit, maar in Enter krijgen we geen klachten. Hier zien we dus ook geen reden om iets te veranderen.”

Ook in kernen als Daarle, Daarlerveen, Haarle en in het dorp Wierden zijn geen veranderingen doorgevoerd in het pietenkleurbeleid.

Reggestreek