Volledig scherm
De lokale partijen laten in een boek vastleggen welke rol ze de afgelopen decennia hebben gespeeld in de Hellendoornse politiek. © Carlo ter Ellen DTCT

Historie Hellendoornse lokalo's in boekvorm vastgelegd

NIJVERDAL - De drie lokale partijen in de gemeente Hellendoorn willen een ‘lees- en kijkboek’ samenstellen over hun eigen historie en de rol die ze in plaatselijke politiek hebben gespeeld.

 Deze wens hangt nauw samen met het opgaan van BurgerBelang (BB), GemeenteBelangen (GB) en Hellendoorns Onafhankelijke Partij (HOP) in Lokaal Hellendoorn. De lokalo's laten hun interne verdeeldheid daarmee definitief achter zich en willen als één sterke partij een grotere rol in de Hellendoornse politiek gaan spelen. 

Historie

 GemeenteBelangen is de oudste lokale politieke partij en maakt nu al 87 jaar deel uit van de Hellendoornse gemeenteraad. Aafko de Vries, vice-voorzitter van Lokaal Hellendoorn, vertelt dat deze partij in 1931 is opgericht door ‘christelijke boeren’, die vonden dat hun belangen onvoldoende werden behartigd door de toenmalige politieke partijen. BurgerBelang ontstond als afsplitsing van GB uit onvrede over de bouw van de ondergrondse parkeergarage Henri Dunant in Nijverdal. Enkele jaren later zorgde een meningsverschil over de te volgen partijkoers en de manier waarop de gestelde doelen het beste konden worden bereikt tot een scheuring in de BB-fractie en de oprichting van HOP.

Materialen

De Vries is al enige tijd bezig met het verzamelen van oude foto's en allerlei andere materialen over de lokale partijen. Hij dook daarvoor het gemeentearchief in en vond daar jaargangen van weekblad Het Twents Volksblad, waarin verslag wordt gedaan van de raadvergaderingen. Politici als Koos van der Elst, Jurry ten Hagen en Jan Veneman hebben allerlei relevante zaken afgestaan voor het boek. Mensen die nog materialen hebben voor dit boek kunnen deze in een enveloppe stoppen en ter attentie van Aafko de Vries achterlaten in De Huiskamer (Markt 3).   

  1. ‘Wandelend reglement’ Jan Meester was vergroeid met de rallysport
    PREMIUM
    necrologie

    ‘Wandelend reglement’ Jan Meester was vergroeid met de rallysport

    HELLENDOORN - Een van de grondleggers van de Hellendoorn Rally, Jan Meester, is zondag op 76-jarige leeftijd overleden. In de jaren 70 en 80 was Jan Meester navigator, maar hij is vooral bekend geworden vanwege de Hellendoorn Rally waarvan hij samen met Herman Olthof de grondlegger was. Meester maakte veel mee in zijn rallyleven, ook dodelijke ongelukken. Hij noemde de sport, waar hij zich met hart en ziel voor inzette, ‘fascinerend maar risicovol’.

Reggestreek