Johan Alferink van de Historische Kring Hellendoorn-Nijverdal in het bos bij Nijverdal waar vier Joodse meisjes en verzetsheld Jaap Musch zaten ondergedoken.
Volledig scherm
PREMIUM
Johan Alferink van de Historische Kring Hellendoorn-Nijverdal in het bos bij Nijverdal waar vier Joodse meisjes en verzetsheld Jaap Musch zaten ondergedoken. © Lenneke Lingmont

Hoe de redder van honderden Joodse kinderen de dood vond in Nijverdal

reconstructieIn de bossen bij Nijverdal werd in 1944 verzetsheld Jaap Musch gearresteerd. Anderhalve dag later volgde zijn executie. Wat deed de Amsterdammer van de onderduikbeweging NV in Twente? En welke betekenis had hij voor Joodse weeskinderen? „Jaap was als een vader”, vertellen overlevenden. De reconstructie van een bijzonder oorlogsverhaal.

Niets herinnert op deze zonnige winterochtend aan de gruwelijke episode uit de Nederlandse geschiedenis. De laaghangende zon spiest haar stralen langs de takken van de naaldbomen. Het is stil op het erf, recht tegenover de katholieke begraafplaats aan de Grotestraat. Het houten huis op het perceel is van Joop en Marianne Staman. Achter hun woning ligt een diepe zandkuil. Het pad eindigt in bosschage. „In de oorlog kon je doorlopen. Er stonden hier een stuk of zeven huisjes. In meerdere woningen zaten onderduikers”, zegt Johan Alferink.

Reggestreek