Volledig scherm
Productiehal Klein Kromhof. © Carlo ter Ellen

Hoeveel subsidie? 38,5 miljoen voor producent houtvezels in Daarlerveen

DAARLERVEEN - Klein Kromhof Houtvezels in Daarlerveen ontvangt over een periode van twaalf jaar maximaal 38.475.000 euro aan subsidie. Dat blijkt uit een overzicht van toegekende subsidies over 2016, gepubliceerd door het ministerie van Economische Zaken.

De miljoenen krijgt de producent van houtvezels, die als bodembedekker dienen in de agrarische sector, voor de opwekking van energie door middel van een combinatie van biomassa en warmtekrachtkoppeling.

Energie voor eigen productieproces
Jeroen Klein Kromhof is met zijn twee broers eigenaar van Klein Kromhof Houtvezels. "We investeren 4 tot 5 miljoen in een biomassacentrale. Daarnaast wordt geld gestoken in de aanleg en vernieuwing van leidingen en andere voorzieningen. Bij elkaar gaat het om 10 miljoen euro."

Met 38,5 miljoen subsidie lijkt dat een lucratieve investering. Temeer daar de subsidie geldt voor alle opgewekte energie, die voor het grootste deel voor het productieproces door het bedrijf zelf gebruikt wordt. En restwarmte wordt gebruikt voor het droogproces van de houtvezels.

Volledige bedrag
,,We denken dat het haalbaar is het volledige bedrag aan subsidie binnen te halen", zegt Klein Kromhof. ,,Daarvan moet dan ook onderhoud, afschrijving, brandstof en personeel betaald worden."

Reggestreek