Volledig scherm
Het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden heeft een 65-jarige Nijverdaller vrijgesproken van de brandstichting in zijn eigen woning. © ANP XTRA

Hof: Nijverdaller is geen brandstichter

NIJVERDAL - Het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden heeft een 65-jarige Nijverdaller vrijgesproken van brandstichting. Het hof vond dat niet wettig en overtuigend is bewezen dat de man op 16 augustus 2016 opzettelijk zijn eigen woning in brand heeft gestoken. 

Met dit oordeel vernietigde het gerechtshof de eerdere uitspraak van de rechtbank in Almelo, die de Nijverdaller vorig jaar veroordeelde tot 119 dagen cel en 12 maanden voorwaardelijke gevangenisstraf met een proeftijd van twee jaar.

Bekentenis

Het feit dat de Nijverdaller op diverse momenten heeft bekend dat hij de brand had gesticht en zichzelf daarmee zwaar belastte was voor het hof onvoldoende reden om de Nijverdaller te veroordelen. Hij was nogal verward en beweerde ook zich helemaal niets van het gebeurde te kunnen herinneren (zwart gat). Het hof stelt dat zeker niet kan worden uitgesloten dat deze woningbrand door iemand anders is gesticht. 

Onderzoek

Na de brand zijn zowel de kleren, sieraden, schoenen, beenprothese, auto als de schuur van de verdachte nauwkeurig onderzocht en daarbij zijn geen sporen van stoffen (brandversnellers) aangetroffen, waarmee de brand is gesticht. Gezien zijn slechte fysieke staat (beenprothese) acht het gerechtshof het onwaarschijnlijk dat de Nijverdaller binnen een korte tijdsspanne de brand heeft gesticht.

Lucifers

  Dat de man een doosje lucifers op zak had, terwijl hij niet rookt en waarvoor hij geen verklaring had, kan volgens het hof niet worden beschouwd als een directe aanwijzing dat de bewoner de brand heeft gesticht.  

Reggestreek